Fordított vérnarancstorta: a rusztikus külső mennyei ízeket takar

fejre-fordított vernarancstorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A megannyi citrusféle közt ezúttal a vérnarancsé a főszerep. Ez adja meg ugyanis a karakteres színét és illatát ennek a fantasztikus, fejre fordított tortának.

A vérnarancstorta titka nemcsak a különleges citrusban rejlik, hanem abban is, hogy az ízek és az illatok mellett mindez fejtetőre állítva készül. Ez ugyanis egy újabb szuper, fejre fordított torta receptje, amit elkészíteni nem is olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek elsőre hangzik.

A tésztának kétféle cukor és liszt adja meg az alapját, amit citromlé és narancshéj koronáz meg, az omlósságáért pedig a tejföl felel.

Vérnarancstorta

fejre-fordított vernarancstorta

Hozzávalók 8 szelethez

  • 270 g sózatlan vaj
  • 130 g barna cukor
  • 2 tk citromlé
  • 2 db vérnarancs
  • 120 g kukoricaliszt
  • 60 g liszt
  • 8 g sütőpor
  • 2 g tengeri só
  • 200 g kristálycukor
  • 4 db tojás
  • 80 g tejföl
  • 2 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát. 

Egy kisebb serpenyőben, közepes lángon olvasszunk fel 45 g vajat, majd adjuk hozzá a barna cukrot és a citromlevet. Addig keverjük, amíg a cukor elolvad, ez kb. 3 percet vesz igénybe.

Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és öntsük bele a sütőformába. 

A narancsokat a biztonság kedvéért mossuk meg, hiszen a héjjal is dolgozni fogunk. Az egyik narancs héjából reszeljünk le kb. 1 kávéskanálnyi mennyiséget.

A narancsokat hámozzuk meg.

A meghámozott narancsokat karikázzuk fel kb. 3 cm-es szeletekre, majd szorosan egymás mellé fektessük bele a barna cukros keverékbe. 

A kávéskanálnyi narancshéjat tegyük egy közepes méretű tálba, adjuk hozzá a kukoricalisztet, a lisztet, a sütőport és a sót, majd alaposan keverjük össze.

Egy másik közepes tálban keverjük össze a maradék szobahőmérsékletű vajat és a kristálycukrot. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a tejfölt és a vaníliát is. 

Ezután keverjük a masszához a száraz összetevőket is.

A kész tésztát kanalazzuk a narancsos rétegre.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd tegyük be a tortaformába halmozott réteges tortát, és süssük egészen addig, amíg aranybarna lesz a teteje. 

40-50 perc alatt süssük készre, majd tűpróbával nyugtassuk meg magunkat, hogy a torta tényleg megsült-e.

Kivéve a sütőből, még a formában hagyjuk kihűlni, végezetül pedig fordítsuk egy tányérra, hogy a fejre fordított vérnarancstortával is megforduljon a világ. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük