Variáció pizzatésztára: te is tudsz otthon grissinit sütni!
Fokhagymás grissini pizzatésztából

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szoktál pizzát sütni? Ha igen, az nagyon derék dolog. És az előfordult már, hogy idő közben változott a terv, és valami más lett a pizzatésztából? Például grissini.

A kenyér a világ legegyszerűbb süteménye, alapvetően négy dolog kell hozzá: liszt, só, élesztő és víz. Esetleg olaj. Lehet persze variálni, hozzátenni még ezt-azt, de bizonyos hosszúság után már kezd gyanússá válni a hozzávalók listája. Maradjunk abban, hogy alapvetően erre a négy dologra van szükség egy jó kenyér, vagy pizzatésztához. Ha pedig grissinit szeretnénk készíteni, tegyünk bele fokhagymát is.

A különbség csak a fűszerezésben, és a formázásban rejlik. A grissinihez gombócokat tépkedünk a kenyér (pizza) tésztából, és kukacokat nyújtunk belőlük. A gyerekek is imádják csinálni, mert olyan, mintha gyurmáznának, közben meg segítenek a konyhában, két legyet ütünk egy csapásra.

Sütéskor dől el minden

Grissiniből lehet csinálni lágyat és puhát, ami olyan, mint egy mini bagett, de lehet ropogósra is sütni, akkor meg leginkább egy nagyra nőtt ropira fog hasonlítani. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy melyik mellett döntünk, mind a kettő finom annak, aki azt szereti. A ropogós verziót pár perccel tovább kell sütni, ennyi a különbség.

Fokhagymás grissini

Pizzás csiga

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 0.5 kilogramm liszt
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csapott evőkanál
  • 1 kávéskanál frissen őrölt fekete bors
  • 3 deciliter langyos víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Először elvegyítjük a szárazakat, hozzáöntjük az olajat, majd a víz fokozatos hozzáadásával gumilabda állagú tésztát gyúrunk. Ha összeállt, még dagasztjuk pár percig.

Letakarjuk, legalább fél órán át langyos, huzatmentes helyen kelesztjük.

Átgyúrjuk. A tésztából kis gombócokat tépkedünk, és hosszú, 15-20 cm-es rudakat sodrunk belőlük, majd 250 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük. Ha roppanósat szeretnénk, egy kicsit tovább.

Ezt is szeretjük