Így készül a négyszögletes szicíliai pizza: vastagabb, de nagyon foszlós a tészta

sziciliai-pizza
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tészta és a szósz elkészítése sem bonyolult, ha egyszer rákapsz a pizzasütésre, nem tudsz vele leállni.

Tepsiben sül a négyszögletes, vastag tésztás szicíliai pizza, amely nem csak ebben különbözik a nápolyitól, a feltétje is különleges.

Legtöbbször szardella kerül rá, de sok receptben nem csak feltétként szerepel az olajos hal, hanem a paradicsomszószba is belefőzik. A másik izgalmas hozzávaló a ropogós zsemlemorzsa, a nyúlós mozzarella helyett ez borítja a pizza tetejét. 

Bár több részfolyamatból áll az elkészítése, egyik sem bonyolult, csak egy kevés időt kell rászánni. A tészta viszonylag sokáig kel, úgy lesz igazán foszlós és levegős, de míg pihen, addig megfőzheted a szószt, aztán már csak össze kell állítanod az autentikus szicíliai pizzádat. 

Vastag tésztás, szicíliai pizza

sziciliai-pizza2

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta:

  • 1 csomag porélesztő
  • 300 ml langyos víz
  • 450 g liszt
  • 2 tk
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek cukor

Szósz:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 400 g kockázott paradicsom (konzerv)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk oregánó
  • ízlés szerint

Feltét:

  • 60 g zsemlemorzsa
  • 30 g parmezán
  • 1 kis doboz szardella (olajban)
  • 0.5 tk oregánó
  • kevés olívaolaj
  • opcionális olívabogyó
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát: a langyos vízbe keverjük bele a cukrot, majd szórjuk bele az élesztőt. Tegyük félre 10 percre.

A lisztet és a sót keverjük egybe. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt és az olívaolajat, majd géppel vagy kézzel dagasszuk ki a tésztát. Akkor jó, mikor rugalmas és egynemű. Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd tegyük félre 1-2 órára, míg a duplájára nem nő.

A kelesztési idő alatt készítsük el a szószt: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk hajszálvékony szeletekre. 

Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát is. 1 perc után borítsuk rá a paradicsomot, sózzuk, oregánóval ízesítsük. Vegyük alacsonyra a lángot, majd 30 percig főzzük. 

Közben a zsemlemorzsát pirítsuk meg egy száraz serpenyőben. 

Olajozzunk ki vékonyan egy 25x40 centis tepsit, borítsuk bele a tésztát, majd húzzuk szét a kezünkkel, nyomkodjuk a tepsibe, hogy befedje a felületét. Fedjük le a tepsit, majd tegyük félre fél órára.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A szardellát osszuk szét a tésztán, majd kanalazzuk rá és oszlassuk el a paradicsomszószt. Szórjuk rá a parmezánt, majd a pirított zsemlemorzsát, végül az oregánót. (Ha szeretnénk, olívabogyót.) Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.

Toljuk a sütőbe 25 percre, míg a tészta alja aranybarna lesz, a morzsa pedig ropogós.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük