Így készül a négyszögletes szicíliai pizza: vastagabb, de nagyon foszlós a tészta
A tészta és a szósz elkészítése sem bonyolult, ha egyszer rákapsz a pizzasütésre, nem tudsz vele leállni.
Tepsiben sül a négyszögletes, vastag tésztás szicíliai pizza, amely nem csak ebben különbözik a nápolyitól, a feltétje is különleges.
Legtöbbször szardella kerül rá, de sok receptben nem csak feltétként szerepel az olajos hal, hanem a paradicsomszószba is belefőzik. A másik izgalmas hozzávaló a ropogós zsemlemorzsa, a nyúlós mozzarella helyett ez borítja a pizza tetejét.
Bár több részfolyamatból áll az elkészítése, egyik sem bonyolult, csak egy kevés időt kell rászánni. A tészta viszonylag sokáig kel, úgy lesz igazán foszlós és levegős, de míg pihen, addig megfőzheted a szószt, aztán már csak össze kell állítanod az autentikus szicíliai pizzádat.
Vastag tésztás, szicíliai pizza
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta:
- 1 csomag porélesztő
- 300 ml langyos víz
- 450 g liszt
- 2 tk só
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek cukor
Szósz:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 400 g kockázott paradicsom (konzerv)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk oregánó
- ízlés szerint só
Feltét:
- 60 g zsemlemorzsa
- 30 g parmezán
- 1 kis doboz szardella (olajban)
- 0.5 tk oregánó
- kevés olívaolaj
- opcionális olívabogyó
Elkészítés:
Készítsük el a tésztát: a langyos vízbe keverjük bele a cukrot, majd szórjuk bele az élesztőt. Tegyük félre 10 percre.
A lisztet és a sót keverjük egybe. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt és az olívaolajat, majd géppel vagy kézzel dagasszuk ki a tésztát. Akkor jó, mikor rugalmas és egynemű. Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd tegyük félre 1-2 órára, míg a duplájára nem nő.
A kelesztési idő alatt készítsük el a szószt: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk hajszálvékony szeletekre.
Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát is. 1 perc után borítsuk rá a paradicsomot, sózzuk, oregánóval ízesítsük. Vegyük alacsonyra a lángot, majd 30 percig főzzük.
Közben a zsemlemorzsát pirítsuk meg egy száraz serpenyőben.
Olajozzunk ki vékonyan egy 25x40 centis tepsit, borítsuk bele a tésztát, majd húzzuk szét a kezünkkel, nyomkodjuk a tepsibe, hogy befedje a felületét. Fedjük le a tepsit, majd tegyük félre fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A szardellát osszuk szét a tésztán, majd kanalazzuk rá és oszlassuk el a paradicsomszószt. Szórjuk rá a parmezánt, majd a pirított zsemlemorzsát, végül az oregánót. (Ha szeretnénk, olívabogyót.) Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.
Toljuk a sütőbe 25 percre, míg a tészta alja aranybarna lesz, a morzsa pedig ropogós.
-
2024-03-07 06:30:02
-
2024-02-27 07:50:02
-
2024-02-25 11:08:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!