A bolognai, ami lencséből készül - Más lesz, de elképesztően finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gyakran szokott balul elsülni, mikor a vegetáriánus konyha húsmentes változatokat próbál kreálni alapvetően húsos ételekből, néha mégis nagyon ügyesen sikerül egy-egy étel utánzása, ilyen ez a vega bolognai is.
Nagyon-nagyon szeretem a bolognait, ezért szkeptikus voltam, de annyira sokan és sokféleképpen készítették már ezt a divatreceptet, hogy nekem is meg kellett próbálnom.
A húst leszámítva minden ugyanaz
Nagyon igyekeztem, a húst leszámítva, mindent ugyanúgy csinálni, ahogy az eredetinél szoktam, például tettem bele bort is, nem hagytam el a szentháromságnak számító répa-zeller-hagyma hármast, mint alapot, és lassan, hosszan főztem a szószt.
Intenzívebb fűszerezést igényel
Senkit nem fogunk vele átverni, de mégis nagyon hasonlít az eredetihez, és aki a lencsét is szereti, annak nem lesz utána semmiféle hiányérzete. Szerintem valamivel intenzívebb fűszerezést igényel a húsos verziónál, ezért én több zöldfűszert, több fokhagymát adtam hozzá.
Lencse-bolognai
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm lencse
- 1 fej hagyma
- 2 darab sárgarépa
- 2 darab zellerszár
- 700 gramm passzírozott paradicsom
- ízlés szerint oregano, zsálya
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 deciliter vörösbor
- 2 csipet só, bors
- ízlés szerint parmezán/grana padano
- 500 gramm durumtészta
Elkészítés:
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a répát és a zellert kockázzuk. Az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a többi zöldséget, majd a lencsét is.
Felöntjük a borral, felforraljuk, és addig főzzük, míg a nagy része el nem párolog. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, és addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul.
Ha nem áztattuk be a lencsét előtte, akkor szükség lesz vízre vagy alaplére is: csak kis adagokban adjuk hozzá, míg meg nem puhul, nehogy híg legyen a végeredmény. A szószt a kifőzött tésztán tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors