Isteni, zöldséges, vega bolognai spagetti: nem hiányzik belőle a hús

gombabolognai
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Nagyon zöldséges, izgalmas, isteni fogás, amit a többféle gomba és a vörösbor tesz feledhetetlenné.

Bár nem vagyok vegetáriánus, egyre gyakrabban tartok húsmentes napokat, néha jólesik a picit könnyedebb, zöldségesebb fogásokat választani. A bolognai spagetti a család hatalmas kedvence, ráadásul rengeteg vega változata létezik, de a két legnépszerűbb a lencsés és a gombás.

A gomba tökéletes húspótló, szuperül helyettesíti a darált húst ebben a receptben is. Érdemes vegyes gombát használni, lehet benne csiperke, laska, szegfűgomba, minél többféle, annál finomabb lesz. A gombán és a paradicsomon kívül még kakukkfű és vörösbor ízesíti a szószt, mindkettő kötelező eleme a receptnek, nélkülük nem lesz olyan ízes a végeredmény.

Gomba bolognai

gombabolognai2

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál szárzeller
  • 500 gramm gomba (vegyes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 gramm sűrített paradicsom
  • 60 milliliter száraz vörösbor
  • 250 milliliter alaplé
  • 240 gramm kockázott paradicsom
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 250 gramm tészta
  • 25 gramm parmezán
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben. Szűrjük le, tegyük félre.

A hagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze, a fokhagymát aprítsuk össze. A zellert vágjuk finomra, a gombákat minél kisebb kockákra.

Az olajat és a vajat melegítsük meg egy serpenyőben. Mikor a vaj felolvadt, dobjuk bele a zellert és a hagymát, majd 5 percig dinszteljük. Adjuk hozzá a gombát is, addig dinszteljük, míg ki nem engedi magából az összes vizet. Dobjuk rá a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, sót, borsot, majd keverjük alaposan össze.

Öntsük rá a bort. Mikor már gyöngyözik, adjuk hozzá az alaplevet, a kockázott paradicsomot és a kakukkfüvet. Gyöngyözve főzzük 10-12 percig, míg a szósz be nem sűrűsödik. Mikor kész, forgassuk bele a kifőtt tésztát, majd ízlés szerint sózzuk, ha szükséges.

Melegen, parmezánnal megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük