Nincs benne hús, mégis olyan ízes, mint egy húsleves: így készül a vegán alaplé
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Fűszeres zöldségfasírt csicseriborsóval: tartalmas ebéd húsmentesen
Álompuha almás palacsinta: reszelt gyümölcs kerül a tésztába
Tejszínes édeskrumplipüré: fűszeresen készül a krémes köret
Puha áfonyás-mákos kuglóf: egyszerű kevert tészta az alapja
30 perces milánói csirke: parmezán sajt kerül a bundába
Lehet egy húsmentes alaplé olyan ízes, mint egy húsleves? Néhány ázsiai alapanyag segítségével igen.
Bár én elkötelezett őszinte híve, sőt, függője vagyok minden húslevesnek, mégis nagyon felkeltette a kíváncsiságomat ez az "umami"-nak nevezett vegán alaplérecept, ami a Bon Appetit magazinban jelent meg. A miso pasztának - ami egy fermentált szójababból készülő mesés ízfokozó - már rég nagy rajongója voltam, ahogy a gombák levesre gyakorolt hatásáról is többször áradoztam már korábban. Így ez a gombából, misóból, zöldségekből és algalapokból álló alaplé szinte biztos sikernek tűnt. Aztán kipróbálta a receptet Mautner Zsófi is, aki odavolt érte, így én is belevágtam a kísérletezésbe.
Az eredeti módszer szerint meg kellene sütni az alapanyagokat főzés előtt, ezen mindenképp egyszerűsíteni szerettem volna, így egyszerűen csak körbepirítottam mindent. A szárított shiitake gombán túl adtam még hozzá egyszerű csiperkét is, valamint egy jó adag zöldséghulladékot, amit a fagyasztóban gyűjtögettem. Karfiol- és brokkoliszárat és kelkáposztaleveleket. További apró változtatásként a misót a végén kevertem csak bele, mert elméletileg a hőkezelés tönkreteszi a benne található csodálatos probiotikumokat.
Vegán alaplé
Hozzávalók 12 adaghoz
- 5 darab szárított shitake gomba
- 2 darab vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 kisebb darab zellergumó
- 2 darab petrezselyemgyökér
- 1 4 centis darab gyömbér
- 100 gramm algalap (kombu)
- 200 gramm csiperkegomba
- 2 evőkanál miso pasta
- 5 szem egész fekete bors
- babérlevél, kakukkfű
- 2 darab sárgarépa
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük, de rajta hagyjuk a héját, a gyömbért hosszában kettészeljük. Egy nagy, tapadásmentes serpenyőt felhevítünk. Mindent - sűrűn kevergetve - körbepirítunk rajta úgy, hogy enyhe színt kapjon. Áttesszük egy lábosba, felöntjük 4 liter vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, és nagyon alacsony lángon, félig lefedve másfél órát főzzük.
Leszűrjük. Zöldséglevesekhez, krémlevesekhez, ázsiai tésztalevesekhez alapnak használhatjuk, de bármilyen ragu, curry, főzelék felöntéséhez is szuper.
A miso pasztát a legvégén keverjük bele.
Fotók: Ács Bori/Sóbors