Egy nagyobb tálban keverjük a szójaitalhoz a citromlevet, és hagyjuk, hogy 1-2 perc alatt besűrűsödjön. Ez lesz az „író”.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot.
Keverjük a vegán tejfölt és a vaníliát az időközben besűrűsödött íróhoz, és kézi mixer segítségével, alacsony fokozaton dolgozzuk teljesen simára.
Olvasszuk fel a növényi vajhelyettesítőt (vagy kókuszolajat), azt is keverjük a folyékony hozzávalókhoz, majd az egészet öntsük a lisztes keverékhez. Egy spatula vagy fakanál segítségével egységesítsük a masszát, de miután összeállt, hagyjuk abba a keverést. Nem baj, ha kisebb-nagyobb csomók maradnak benne.
Pihentessük a masszát 10 percig: ezalatt egy nagyon sűrű, levegős massza képződik belőle, ami leginkább a kovászhoz hasonlít. Pihentetés után már ne keverjük meg, mert elszöknek a buborékok, és lapos lesz a palacsintánk.
Egy teáskanálnyi olajjal hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, majd kanalazzunk bele kis merőkanálnyi mennyiségeket a tésztából. Az első oldalukat süssük 2-2,5 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek, majd óvatosan fordítsuk meg, és süssük további fél percig.
Szedjük őket tányérra, és melegen, juharsziruppal és friss gyümölcsökkel tálaljuk.