Isteni vegán citromos pite: a roppanós és krémes textúrák összhangja
Ez a süti a savanykás, fanyar ízével igazán üdítő kikapcsolódást nyújt a forró nyári napokon.
A nyár a színes gyümölcsök és a limonádék évszaka, és ha utóbbit sütemény formájában is megkóstolnád, akkor ezt a letisztult ízvilágú, frissítő desszertet mindenképp próbáld ki.
Ebben a sütiben nincsen sem tojás, sem pedig tejtermékek, így a legnagyobb kánikulában is biztonsággal elkészítheted, mert nem fog rádromlani. A hagyományos citromszelettől eltérően a tojás szerepét itt a kukoricakeményítő és az agaragar (azaz növényi zselatin) tölti be, és ahhoz, hogy a desszert ikonikus élénksárga színe is a helyén legyen, kevés őrölt kurkuma is kerül bele.
A receptben megadott hozzávalókhoz egy kb. 20x20 cm-es sütőforma szükséges.
Egy közepes edényben keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá az apró kockákra darabolt hűtőhideg vajalternatívát, és kézzel dolgozzuk kissé porózus, összeálló gombóccá.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és jó erősen nyomkodjuk az aljára, hogy tömör réteg legyen belőle. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk kihűlni.
A citromos réteghez mérjük egy kisebb edénybe a hozzávalókat, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Főzzük 1-2 percig, vagy amíg elkezd besűrűsödni, majd öntsük a tésztaalapra. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd minimum 2 órára tegyük hűtőbe dermedni.
Szeleteljük fel, és díszítsük tetszés szerint. Hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu