
Kurkumás aranytej: nincsen párja a téli immunerősítésben

Ez a kurkumás aranytej latte tele van immunerősítő antioxidánsokkal, tápanyagokkal, vitaminokkal és egészséges zsírokkal. Krémes, kényeztető, mégis 100 százalékban egészséges!
A kurkuma vagy más néven turmeric az ázsiai konyha egyik alapfűszere, ami egyben szuperélelmiszer is. A gyömbérhez hasonlóan ő is gyökérnövény, méretre azonban annál jóval kisebb, a színe intenzív napsárga, az íze pedig erősen fűszeres. A szupernövény fő összetevője a kurkumin nevű hatóanyag, amely gyulladáscsökkentő hatása révén támogatja az immunrendszer zökkenőmentes működését. A kurkuma ugyanakkor egy antioxidáns szupersztár is: nemcsak gátolja a szabad gyökök kialakulását, hanem fokozza a szervezet védekezőképességét is.
Sajnos a kurkumin nehezen hasznosítható a szervezetünk számára. Ahhoz, hogy a véráramból könnyebben felszívódjon és kihasználhassuk az előnyeit, két fontos összetevővel kell kombinálni: ezek a fekete bors és a zsiradék. A fekete borsban található vegyület, a piperin, számos gyógyszer és tápanyag, így a kurkumin hasznosulását is fokozza. Már egy csipet fekete bors is képes 2000%-kal növelni a vér kurkuminszintjét! A bors mellett a megfelelő zsiradék is elengedhetetlen, a kurkumin ugyanis egy zsírban oldódó vegyület. Ebben a receptben ezt a szerepet a kókuszolaj tölti be.
És ha a kurkuma nem lenne elég, akkor a lattédat a szintén szuperélelmiszer gyömbérel, fahéjjal és szegfűszeggel is feldobhatod.
Kurkumás aranytej

Hozzávalók 2 személyre
- 500 ml zsíros kókuszital
- 1.5 tk őrölt kurkuma
- 1 tk őrölt gyömbér
- 0.5 tk őrölt vagy 1 egész rúd fahéj
- 0.25 tk őrölt vagy 2-3 db egész szegfűszeg (opcionális)
- 0.25 tk őrölt vagy 2-3 db egész kardamommag (opcionális)
- 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
- 1 ek finomítatlan (illatos) kókuszolaj
- 1 ek juharszirup vagy méz
Elkészítés:
Töltsük a növényi italt egy kisebb edénybe, és alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni. Adjuk hozzá a kurkumát, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget (ha használunk), kardamomot (ha használunk) és a fekete borsot. Alaposan keverjük össze.
Hevítsük 5-10 percig, de ne főzzük fel. Ha egész fűszereket használunk, akkor szedjük ki őket a keverékből, és adjuk hozzá a kókuszolajat és a juharszirupot.
Kézi kávéhabosítóval habosítsuk fel, és töltsük az aranytejet bögrékbe.
Tipp: ha még nem fogyasztottál kurkumát, akkor elsőre intenzívnek találhatod az ízét. A receptben megadott mennyiséget érdemes lehet 1 teáskanálnyira csökkenteni.
Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!