Puha, omlós málnás madeleine: ezt kínálják nyáron kávé mellé a franciák is
A málnás-citromos madeleine tökéletes, könnyű nyári teasütemény.
A madeleine egy Franciaországból származó piskótajellegű aprósütemény, amely kagylóhoz hasonló sütőformában sül aranybarnára. Ami az ízesítését illeti, ma már sokféle gyümölccsel, fűszerrel és kakaóval is készülhet, az egyszerű vaníliás változatát pedig úgy is feldobhatod, hogy kihűlés után olvasztott csokiba mártod.
Most egy vegán változatot mutatok, amelybe sem tejtermékek, sem pedig tojás nem kerül, így növényi étrendbe is könnyen beilleszthető. A recept egyszerű, a különleges sütőformának köszönhetően azonban nagyon látványos a benne sült desszert.
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só, cukor).
Egy másik tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat is (szójaital, olaj, citromlé, citromhéj, vaníliakivonat), majd keverjük össze a lisztes alappal.
Kanalazzunk a sütőformába a tésztát, de ne töltsük színültig, mert sütés során kissé meg fog emelkedni. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük őket aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szórjuk meg őket porcukorral.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu