A parmezán az egyik kedvenc sajtfajtám, és különlegesebb alkalmakkor, ha például egy ínycsiklandó bolognairól vagy lasagnéról van szó, nem tudok ellenállni neki. Azonban jó ideje nem eszem tejterméket, ezért felmerült bennem a gondolat, hogy milyen lehet növényi alapanyagokkal pótolni az ínyenc sajtot.
A cél egy olyan alternatíva megtalálása volt, ami nem hidrogénezett növényi olajokból készül, mint a legtöbb növényi sajt, hanem teljes értékű, egészséges és finom is. Kutatásaim során ezt az opciót találtam a legszimpatikusabbnak, azonban olvastam dióval készülő változatokról, és olyanról is, amelyben a sót és a fokhagymát misopaszta váltja ki.
A fokhagymás változat nagyon kellemes, fűszer helyett is használható alternatíva. Klasszikus parmezános aromákra ne számíts, a felhasznált sörélesztőpehely miatt azonban – amely enyhén sajtra emlékeztető ízével népszerű sajtpótló a növényi diétákban – ízletes helyettesítője lehet. Ha pedig többet is megtudnál a szépségvitaminként is emlegetett sörélesztő fantasztikus tulajdonságairól, akkor ebben a cikkben olvashatsz róla bővebben.
Az így készült parmezánt minden olyan fogásra rászórhatod, amelyre az eredeti változatot javasolja a recept.
Hozzávalók
1 adaghoz
- 0.5
bögre
nyers kesudió (80-100 g)
- 3
ek
sörélesztőpehely
- 0.5
tk
tengeri só
- 0.25
tk
fokhagyma-granulátum
- Elkészítési idő: 5 perc
- Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítés:
Tegyünk minden alapanyagot egy aprítógépbe, és alaposan zúzzuk össze őket.
Nem szükséges, hogy teljesen porállagú legyen: akkor lesz igazán jó, ha kisebb-nagyobb kesudarabok még megmaradnak benne.
Kanalazzuk egy légmentesen záródó üvegbe, és hűvös helyen tároljuk. Ha nagyon meleg a lakásunk, tegyük hűtőbe.