Ínycsiklandó lencsés bolognai: így lesz sűrű és szaftos a zöldségragu

Lencses-bolognai-vegan
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bolognait már senkinek sem kell bemutatni, hiszen ez az olasz különlegesség a világ egyik legnépszerűbb étele. A szuper szaftos ragut most hús nélkül is elkészítheted.

Nincs is jobb vasárnapi ebéd, mint egy tányér illatozó bolognai spagetti egy pohár vörösbor társaságában. Bár nem megúszós recept, érdemes időt szánnod rá, hiszen a végeredmény messze fölülmúlja a fáradozásodat. 

Ha szereted az eredeti, hússal készült verziót, akkor ez a könnyedebb, mégis tartalmas lencsés, fehérjedús ragu is lenyűgöz majd. A húst leszámítva minden más alapanyagot tartalmaz, és a fűszerezés tökéletesre hangolt benne. Többször teszteltem, mindig hatalmas siker volt!

Ínycsiklandó lencsés bolognai

Lencses-bolognai-vegan-1

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 g száraz lencse
  • 3 db babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 10 szál szárzeller
  • 4 szál friss rozmaring (apróra vágva)
  • 2 tk rozmaring (őrölt)
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 500 ml paradicsomszósz (passata)
  • 500 ml víz
  • 1 tk
  • 2 csipet bors
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét mossuk meg, és áztassuk be forró vízbe egy órára. Ezután sós vízben a babérlevéllel főzzük puhára, és szűrjük le.

Tisztítsuk meg a zöldségeket, a répát és a zellerszárat reszeljük le kis lyukú reszelőn, a hagymát pedig daraboljuk apró kockákra. 

Az olívaolajon pirítsuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a megfőtt lencsét, a lereszelt zöldségeket, a friss és a porállagú rozmaringot, a bort, majd sózzuk, borsozzuk, és pároljuk őket kb. 15 percig, hogy az alkohol elpárologjon.

Öntsük rá a passzírozott paradicsomot és a vizet, és közepes hőfokon főzzük addig, amíg a víz elpárolog (ez kb. 30 perc). Így egy szaftos, sűrű ragut kapunk. Spagettivel és reszelt parmezánnal tálaljuk.

Tipp: ha egy krémesebb állagú ragut szeretnél, akkor a lencse felét passzírozd át egy krumplinyomóval.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük