![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így késleltesd az őszülést a megfelelő tápanyagokkal: mutatjuk, mit érdemes fogyasztani
![Osz-haj-cover](https://kep.index.hu/1/0/4501/45014/450147/45014760_3433758_faa95e61e97aa993ffb01eda0a2c16e6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az őszülés szinte minden nő (és sok férfi) számára fejtörést okoz – most megtudhatod, hogyan késleltetheted a folyamatot. Mindehhez csak a megfelelő tápanyagokat kell bevinned!
Ahogy a bőröd színét, úgy a hajszínedet is egy melanin nevű pigment határozza meg. A melanin termelődéséért az úgynevezett melanocitasejtek felelősek, amelyek nem megfelelő működése melanin-alultermelődéshez és az ősz hajszálak megjelenéséhez vezet.
Ezt a folyamatot a genetikai örökség mellett a környezeted szennyezettsége, a stressz, a tápanyaghiány vagy az oxidatív stressz is befolyásolhatja. A genetikán nyilvánvalóan senki sem képes változtatni, és a legtöbb környezeti tényezőn sem, azért viszont igenis sokat tehetsz, hogy milyen tápanyagokat viszel be a szervezetedbe. Ha a következőket fogyasztod, jó eséllyel te is késleltetheted vagy lassíthatod az ősz hajszálak megjelenését:
- A-vitamin – az egészséges kötőszövet fenntartásáért felelős;
- B-vitaminok – különösen a B-6- és B12-vitaminok hozzájárulnak az egészséges haj és bőr megjelenéséhez, és különösen hasznosak betegségek után a haj állapotának visszaállításához;
- C-vitamin – antioxidáns-tartalma mellett segít a szervezetnek a környezeti hatások (pl. légszennyezés) okozta károk helyreállításában;
- folsav (B9-vitamin) és pantoténsav (B5-vitamin) – mindkét vitamin megtalálható étrend-kiegészítők formájában is, és azt tartják róluk, hogy együttes fogyasztásuk nemcsak késleltetni képes az őszülést, de az eredeti hajszínt is képesek visszaállítani;
- niacin – a B-vitaminok családjába tartozó B3-vitamin közismertebb neve, ami segíthet a fejbőr vérellátásában és a hajhagymák tápanyag-utánpótlásában;
- réz, vas, kalcium és cink (az egyik legfontosabb szépészeti nyomelem);
- antioxidánsok.
Mutatjuk, milyen növényekben van ezekből a legtöbb!
![őszülés](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4510/45104/451049/45104926_4268d6c8365d5bd7259c11f5016396bf_wm.jpg)
Sörélesztő
A sörélesztőpehely az egyik legkiválóbb növényi B-vitamin-forrás, hiszen B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és ami a legfontosabb, B12-vitaminból is kimagasló mennyiséget tartalmaz. Ezek elengedhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez, a stressz leküzdéséhez, a sejtek osztódásához és a vérképzéshez. Az élesztőt szépségvitaminnak is nevezik, mivel erősíti a hajszálakat, és ragyogóbbá teszi a bőrt. Használd mártások, szószok ízesítéséhez.
![Soreleszto-pehely](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4501/45014/450147/45014770_c66147000deb5d222ffe43f9fe6ab7af_wm.jpg)
Spenót, brokkoli, rukkola és más zöld leveles zöldségek
Antioxidáns-tartalmuk mellett magas vas-, folát- és A-vitamin-tartalmuk értékes tápanyagokká teszi őket. Frissen fogyasztva a legértékesebbek, de tápláló tésztákat, salátákat és leveseket is készíthetsz belőlük.
Spirulina
A spirulinát tartják a bolygónk legtáplálóbb élelmiszerének, ha a grammonkénti tápanyagmennyiségét tekintjük. Kék-zöld algának is nevezik, és egy evőkanálnyi ebből a különleges élelmiszerből tartalmazza a szervezet napi rézszükségletének a 20 százalékát, emellett sok vasat, magnéziumot, B1-, B2- és B3-vitamint. A spirulináról ide kattintva tudhatsz meg további izgalmas érdekességeket.
![Spirulina](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4501/45014/450147/45014788_8f48a7a171bd110ff16fcc29cf4a44d4_wm.jpg)
Olajos magvak
Az olajos magvak nemcsak finom és egészséges nassolnivalók, de szuper magas cink-, kálium- és kalciumtartalmukkal a szervezeted védekezőképességét is erősítheted velük.
Áfonya, szeder és acaibogyó
Ezek a gyümölcsök mind a szuperélelmiszerek táborát erősítik, és mint olyanok, nagy mennyiségben tartalmaznak sokféle tápanyagot. Így például kimagasló a C-vitamin-tartalmuk (egy bögrényi áfonya, kb. 150 g, fedezi a napi C-vitamin-szükségleted negyedét), emellett antioxidáns vegyületeik, a flavonoidok, megvédik a szervezetedet a szabad gyököktől, amelyek képesek károsítani a sejteket és hozzájárulni az öregedéshez és számos megbetegedéshez. Emellett az acaibogyó kalciumtartalma is jelentős, ami erős csontokat biztosít. Érdemes frissen – turmixként vagy szószként – fogyasztani őket, hiszen így a legmagasabb a vitamintartalmuk.
![Acai-bogyo](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4501/45014/450148/45014828_2f126ee151f794ba5e1cce7a14bfd920_wm.jpg)
Cékla
A cékla magas vas- és antioxidáns hatásáról ismert, azonban C-, B6-vitamin- és foláttartalma is kimagasló. 100 gramm főtt cékla elfogyasztásával beviheted a szükséges napi folátmennyiséged 20 százalékát, emellett rengeteg egészségügyi előnye ismert, így bátran csempészd be az étrendedbe köretként, savanyúságként vagy akár krémleves formájában.
Káposztafélék
A tejtermékek mellett a fejes káposzta, a fodros kel és más káposztaféle is bővelkedik kalciumban. Emellett bátran fogyaszd B1-, C- és E-vitamin-pótlóként, de vastartalma miatt is értékes alapanyag lehet. Készíts belőle salátát, fasírtot vagy savanyítsd, és élvezd egész télen jótékony hatásait (hiszen a savanyítás megőrzi a C-vitamin-tartalmát).
![Káposzta](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4501/45014/450148/45014856_ab8908a69aadb2dea8bbb10c0f5e21e4_wm.jpg)
Hüvelyesek – babfélék, lencse és csicseriborsó
Már magas fehérje- és rosttartalmuk is lenyűgöző, de emellett sok vasat, cinket, rezet, kalciumot és magnéziumot is tartalmaznak. Készíts belőlük köretet, főzeléket, de húspótlóként is kiválóak!
Teljes kiőrlésű gabonák
Amellett, hogy rostban gazdagok, a B3-vitaminból is sok van bennük. Ugyanakkor bővelkednek kalciumban, káliumban, vasban és cinkben.
Fotók: Getty Images