Így késleltesd az őszülést a megfelelő tápanyagokkal: mutatjuk, mit érdemes fogyasztani
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Az őszülés szinte minden nő (és sok férfi) számára fejtörést okoz – most megtudhatod, hogyan késleltetheted a folyamatot. Mindehhez csak a megfelelő tápanyagokat kell bevinned!
Ahogy a bőröd színét, úgy a hajszínedet is egy melanin nevű pigment határozza meg. A melanin termelődéséért az úgynevezett melanocitasejtek felelősek, amelyek nem megfelelő működése melanin-alultermelődéshez és az ősz hajszálak megjelenéséhez vezet.
Ezt a folyamatot a genetikai örökség mellett a környezeted szennyezettsége, a stressz, a tápanyaghiány vagy az oxidatív stressz is befolyásolhatja. A genetikán nyilvánvalóan senki sem képes változtatni, és a legtöbb környezeti tényezőn sem, azért viszont igenis sokat tehetsz, hogy milyen tápanyagokat viszel be a szervezetedbe. Ha a következőket fogyasztod, jó eséllyel te is késleltetheted vagy lassíthatod az ősz hajszálak megjelenését:
- A-vitamin – az egészséges kötőszövet fenntartásáért felelős;
- B-vitaminok – különösen a B-6- és B12-vitaminok hozzájárulnak az egészséges haj és bőr megjelenéséhez, és különösen hasznosak betegségek után a haj állapotának visszaállításához;
- C-vitamin – antioxidáns-tartalma mellett segít a szervezetnek a környezeti hatások (pl. légszennyezés) okozta károk helyreállításában;
- folsav (B9-vitamin) és pantoténsav (B5-vitamin) – mindkét vitamin megtalálható étrend-kiegészítők formájában is, és azt tartják róluk, hogy együttes fogyasztásuk nemcsak késleltetni képes az őszülést, de az eredeti hajszínt is képesek visszaállítani;
- niacin – a B-vitaminok családjába tartozó B3-vitamin közismertebb neve, ami segíthet a fejbőr vérellátásában és a hajhagymák tápanyag-utánpótlásában;
- réz, vas, kalcium és cink (az egyik legfontosabb szépészeti nyomelem);
- antioxidánsok.
Mutatjuk, milyen növényekben van ezekből a legtöbb!
Sörélesztő
A sörélesztőpehely az egyik legkiválóbb növényi B-vitamin-forrás, hiszen B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és ami a legfontosabb, B12-vitaminból is kimagasló mennyiséget tartalmaz. Ezek elengedhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez, a stressz leküzdéséhez, a sejtek osztódásához és a vérképzéshez. Az élesztőt szépségvitaminnak is nevezik, mivel erősíti a hajszálakat, és ragyogóbbá teszi a bőrt. Használd mártások, szószok ízesítéséhez.
Spenót, brokkoli, rukkola és más zöld leveles zöldségek
Antioxidáns-tartalmuk mellett magas vas-, folát- és A-vitamin-tartalmuk értékes tápanyagokká teszi őket. Frissen fogyasztva a legértékesebbek, de tápláló tésztákat, salátákat és leveseket is készíthetsz belőlük.
Spirulina
A spirulinát tartják a bolygónk legtáplálóbb élelmiszerének, ha a grammonkénti tápanyagmennyiségét tekintjük. Kék-zöld algának is nevezik, és egy evőkanálnyi ebből a különleges élelmiszerből tartalmazza a szervezet napi rézszükségletének a 20 százalékát, emellett sok vasat, magnéziumot, B1-, B2- és B3-vitamint. A spirulináról ide kattintva tudhatsz meg további izgalmas érdekességeket.
Olajos magvak
Az olajos magvak nemcsak finom és egészséges nassolnivalók, de szuper magas cink-, kálium- és kalciumtartalmukkal a szervezeted védekezőképességét is erősítheted velük.
Áfonya, szeder és acaibogyó
Ezek a gyümölcsök mind a szuperélelmiszerek táborát erősítik, és mint olyanok, nagy mennyiségben tartalmaznak sokféle tápanyagot. Így például kimagasló a C-vitamin-tartalmuk (egy bögrényi áfonya, kb. 150 g, fedezi a napi C-vitamin-szükségleted negyedét), emellett antioxidáns vegyületeik, a flavonoidok, megvédik a szervezetedet a szabad gyököktől, amelyek képesek károsítani a sejteket és hozzájárulni az öregedéshez és számos megbetegedéshez. Emellett az acaibogyó kalciumtartalma is jelentős, ami erős csontokat biztosít. Érdemes frissen – turmixként vagy szószként – fogyasztani őket, hiszen így a legmagasabb a vitamintartalmuk.
Cékla
A cékla magas vas- és antioxidáns hatásáról ismert, azonban C-, B6-vitamin- és foláttartalma is kimagasló. 100 gramm főtt cékla elfogyasztásával beviheted a szükséges napi folátmennyiséged 20 százalékát, emellett rengeteg egészségügyi előnye ismert, így bátran csempészd be az étrendedbe köretként, savanyúságként vagy akár krémleves formájában.
Káposztafélék
A tejtermékek mellett a fejes káposzta, a fodros kel és más káposztaféle is bővelkedik kalciumban. Emellett bátran fogyaszd B1-, C- és E-vitamin-pótlóként, de vastartalma miatt is értékes alapanyag lehet. Készíts belőle salátát, fasírtot vagy savanyítsd, és élvezd egész télen jótékony hatásait (hiszen a savanyítás megőrzi a C-vitamin-tartalmát).
Hüvelyesek – babfélék, lencse és csicseriborsó
Már magas fehérje- és rosttartalmuk is lenyűgöző, de emellett sok vasat, cinket, rezet, kalciumot és magnéziumot is tartalmaznak. Készíts belőlük köretet, főzeléket, de húspótlóként is kiválóak!
Teljes kiőrlésű gabonák
Amellett, hogy rostban gazdagok, a B3-vitaminból is sok van bennük. Ugyanakkor bővelkednek kalciumban, káliumban, vasban és cinkben.
Fotók: Getty Images