Krémes, házi rukkolapesto 10 perc alatt: tésztákra, szendvicsekbe is isteni
A rukkolapesto élénkzöld színe, csodás íze feldobja az egyszerű ételeket is. Ráadásul percek alatt elkészül.
Bár az olasz verzió bazsalikomot használ, nem ez az egyetlen zöldfűszer, amely jól áll a pesztónak. Bátran próbáld ki a koriandert, a petrezselymet vagy akár a rukkolát is, meglátod, jól jönnek az alternatívák, ha esetleg nem jutsz hozzá a friss bazsalikomhoz. A hagyományok szerint a pesztó mozsárban készül, de nem kevés időt és energiát spórolsz meg, ha helyette aprítógépet használsz.
A sajt és a mozsár mellett akár a fenyőmagot is lecserélheted: kipróbálhatod a pénztárcabarátabb diót, kesudiót, mandulát vagy pisztáciát is. Ha pedig allergiás vagy a csonthéjasokra, remek alternatíva lehet a napraforgó- vagy a tökmag is.
Tegyük a megpirított fenyőmagot egy aprítógépbe, és dolgozzuk közepesen durva darabokra. A víz és az olaj kivételével adjuk hozzá a többi hozzávalót is, majd pürésítsük, amíg kellemes pasztás állagot kapunk. Adjuk hozzá az olívaolajat, majd azt is dolgozzuk bele a szószba.
Ha nagyon sűrűnek érezzük, adjunk hozzá kevés vizet is. Hűtőben, egy befőttesüvegben tárolva 5 napig is eláll, fagyasztva pedig akár fél évig is felhasználható.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu