Egyszerű és gyors pesztórecept: így készítsd, ha nem ehetsz tejterméket

Peszto-1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az eredeti olasz pesztó bazsalikomból, olívaolajból, fenyőmagból és parmezánból áll, azonban sajt nélkül is könnyedén elkészítheted, ha nem ehetsz tejterméket. Az eredmény pedig legalább olyan ínycsiklandó lesz, mint az eredeti recepttel!

Bár az olasz verzió bazsalikomot használ, nem ez az egyetlen zöldfűszer, amely jól áll a pesztónak. Bátran próbáld ki a koriandert, a petrezselymet vagy akár a rukkolát is, meglátod, jól jönnek az alternatívák, ha esetleg nem jutsz hozzá a friss bazsalikomhoz. A hagyományok szerint a pesztó mozsárban készül, de nem kevés időt és energiát spórolsz meg, ha helyette aprítógépet használsz.

A sajt és a mozsár mellett akár a fenyőmagot is lecserélheted: kipróbálhatod a pénztárcabarátabb diót, kesudiót, mandulát vagy pisztáciát is. Ha pedig allergiás vagy a csonthéjasokra, remek alternatíva lehet a napraforgó- vagy a tökmag is.

Vegán pesztó

Peszto

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 35 g bazsalikom (kb. 1 bögrényi)
  • 50 g pirított fenyőmag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 kk tengeri só
  • bors ízlés szerint
  • 0.5 ek sörélesztőpehely
  • 80 ml olívaolaj
  • 2 ek víz (szükség szerint)
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a megpirított fenyőmagot egy aprítógépbe, és dolgozzuk közepesen durva darabokra. A víz és az olaj kivételével adjuk hozzá a többi hozzávalót is, majd pürésítsük, amíg kellemes pasztás állagot kapunk. Adjuk hozzá az olívaolajat, majd azt is dolgozzuk bele a szószba.

Ha nagyon sűrűnek érezzük, adjunk hozzá kevés vizet is. Hűtőben, egy befőttesüvegben tárolva 5 napig is eláll, fagyasztva pedig akár fél évig is felhasználható.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük