Narancsos trüffelgolyó pillanatok alatt: mutatós, isteni desszert
Rengetegféleképpen variálhatod az alapreceptet, készülhet gyümölcsösen, alkoholosan, de akár másfajta csokiból is.
A trüffel a csokoládés édességeknek egy olyan változata, amelynek szinte lehetetlen ellenállni. Akkor sem kell lemondanod róla, ha valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatsz tejterméket, hiszen ez a változat erre is megoldást nyújt.
A hagyományos receptekben szereplő rengeteg vaj helyett krémes, konzerves kókusztejet használj, amelytől mennyeien selymes lesz a desszert. A legjobb eredmény érdekében felhasználás előtt alaposan keverd össze a konzervben szétvált átlátszó kókuszvizet a krémtől, étcsokiból pedig magas kakaótartalmút válassz. A 75-80%-os csokikban ugyanis nemcsak több a kakaóvaj, ezáltal pedig krémesebbek, hanem tejet vagy tejszármazékokat sem tartalmaznak.
Öntsük a kókusztejet egy kisebb edénybe, és közepes hőfokon forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csokit, és hagyjuk, hogy a hő hatására teljesen elolvadjon. Ez 5-10 percig is eltarthat.
Keverjük hozzá a vaníliakivonatot és a sót is (ha használunk), takarjuk le egy fóliával, és legalább 2 órára tegyük hűtőbe dermedni.
Ha letelt az idő, szórjuk a kakaóport egy kisebb tálba, majd formázzunk szabályos golyókat a csokimasszából. Ezek tetszés szerint 1,5-2 teáskanálnyi nagyságúak is lehetnek.
Hempergessük őket a kakaóba, és sorakoztassuk egy tányérra vagy tálcára.
Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu