Mindenmentes vegán vaj házilag: laktózérzékenyeknek is kiváló
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A vegán vaj szuper alternatíva a laktózérzékenyek számára. Pár perc alatt összedobható, és nem tartalmaz se pálmaolajat, se más emulgeálószert, természetes anyagokból áll össze.
Ezt a szuper receptet a virtualvegan.com oldalán találtam, ahol számos nagyszerű, mindenmentes alternatívával találkozhatunk. A vaj alapját a mandula és a növényi tej adja. A mandulaliszt gazdag ízt, krémes állagot biztosít, de arra figyeljünk, hogyha őrölt mandulát használunk, akkor héj nélkülit daráljunk, különben barna lesz a vajunk.
Sóshoz és édeshez is passzoljon
Növényi tejből ne használjunk szójatejet vagy dobozos kókusztejet, minél enyhébb ízű, cukrozatlan, natúr változatot válasszunk, hogy jó legyen sós és édes ételekhez egyaránt. Olyan vajat kell kapnunk a végén, ami süteménykrémhez és szendvicshez is tökéletes. Az egyik legjobb választás a kesudiótej, sokkal krémesebb állagot és gazdagabb ízt ad.
A két extra hozzávaló
Két különlegesebb hozzávalót igényel a recept. Az egyik a finomított kókuszolaj. Ez mindenképpen finomított kell, hogy legyen: ha nem az, az egész vajunk kókusz ízű és illatú lesz, mindent el fog nyomni annak az aromája.
A másik az inaktív vagy nemes élesztőpehely. Ezt nem tészták kelesztéséhez használják és nem is hasonlít az íze az élesztőjéhez. Valójában egy vegán sajthelyettesítő, sajtos, diós aromákkal rendelkezik és selymes állagot biztosít. Nem kötelező eleme a receptnek, de ízben és állagban is ad egy pluszt.
Vegán vaj
Hozzávalók 1 adaghoz
- 8 evőkanál mandulaliszt/őrölt mandula (fél bögre)
- 150 milliliter cukrozatlan növényi tej (de nem szója vagy kókusz)
- 2 teáskanál inaktív/nemes élesztőpehely
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál almaborecet
- 4 evőkanál olívaolaj
- 240 milliliter finomított kókuszolaj (olvasztott)
- 1 csipet kurkuma
Elkészítés:
Ne hagyjuk túlmelegedni a gépet, inkább kevesebb ideig többször dolgoztassuk, amíg a massza egynemű és krémes nem lesz.
Adjuk hozzá a kókuszolajat és az olívaolajat, a legmagasabb fokozaton dolgozzuk össze, amíg selymes, levegős nem lesz.
Öntsük egy légmentesen zárható edénybe vagy befőttes üvegbe, és tegyük a hűtőbe pár órára.
Fotó: Getty Images