Vegyes halászlé az ünnepi asztalra: régi családi recept szerint

3
Nyomtatás
karacsonyi-halaszle-reeceptje
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sűrű, ízes halászlé alapja a ponty, de más halak is kerülnek a karácsonyi fogásba, így még finomabb lesz.

Akárcsak a rántott vagy a sült hal, a halászlé is sok magyar családban nélkülözhetetlen az ünnepi asztalon. Minden egyes régiónak megvan a maga variációja, így a szegedi, a bajai vagy a dunai halászlé is egy kicsit másképp készül. A tartalmas fogás receptje gyakran generációkról generációkra öröklődik.

A halászlé valódi ízét az alaplé és a benne főtt különböző halak kombinációja adja, ezért érdemes többfélét használni. Ha teheted, friss, élő halakat vásárolj, mert ezekből készül a legjobb halászlé.

Ha szereted a pikáns ízeket, tehetsz bele csípős paprikát is, de óvatosan adagold, hogy ne nyomja el a hal finom ízét. A halászlé igazi élvezetéhez elengedhetetlen a friss, ropogós kenyér. Bár egyes régiókban, különösen Baja környékén gyufatésztával tálalják.

Vegyes halászlé

halaszle

Hozzávalók 8 személyre

  • 1.5 kg ponty feje, farka
  • 60 dkg pontyszelet
  • 50 dkg keszeg vagy kisebb halak
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db erős paprika
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Ha szükséges, a halakat tisztítsuk meg a pikkelyektől, majd távolítsuk el a belsőségeket, uszonyokat és a kopoltyút.

A fejeket, a farkakat, a kisebb halakat egy nagyobb lábasban tegyük fel főni. Rakjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Öntsük fel két liter vízzel, sózzuk meg ízlés szerint, majd forraljuk fel. Főzzük körülbelül másfél, két óriáig, amíg a halak szétfőnek.

Ha az alaplé elkészült, passzírozzuk át egy tésztaszűrőn fakanállal. A leszűrt alaplébe helyezzük bele a pontyszeleteket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg pirospaprikával. Öntsük fel még vízzel, és lassan főzzük tovább kb. 15-20 percig, amíg a halak megpuhulnak. Ügyeljünk arra, hogy ne forrjon túl erősen, mert a halhús könnyen széteshet.

Kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsük még sóval, borssal. Tálaláskor csípős paprikát is adjunk hozzá.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon