Először a muffinokat készítjük el. Ehhez egy közepes tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, kakaópor, céklapor, sütőpor, só).
Egy másik tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat (szójaital, olaj, citromlé, vaníliakivonat), majd dolgozzuk össze a lisztes alappal.
Kanalazzuk a tésztát muffinpapírral bélelt sütőformába, tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük. A muffinokat szedjük hűtőrácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben készítsük el a krémet. Ehhez kézi mixerrel dolgozzuk össze a növényi krémsajtot, a vajalternatívát, a porcukrot és a vaníliakivonatot. Töltsük habzsákba, és tetszés szerint díszítsük vele a muffinokat. Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.