Süsd meg Amerika kedvenc tortáját: a vörös bársony krémsajtos töltelékkel csábít

vbtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csodaszép vörös bársony torta vajkrémes töltelékkel készül, ellenállhatatlan finomság, melyből biztos a repeta.

A vörös bársony Amerika egyik legnépszerűbb tortája, melyet esküvőkre és születésnapokra előszeretettel rendelnek az édesszájúak. A látványos torta otthon is elkészíthető, méghozzá egyszerűen, a díszítés pedig sokféleképpen történhet. Ha szeretnéd, a tortát csupaszon is kínálhatod krémes ruha nélkül, a tetejére pedig az egyik tésztalap morzsolva kerülhet; rád van bízva, milyen pompában tálalod a desszertet.

A vörös bársony torta alapja strapabíró, ezért, ha maradt belőle, le is fagyaszthatod. A tésztát 4 hétig tárolhatod a mélyhűtőben, kiengedve szuper sütinyalókát készíthetsz belőle.  

Vörös bársony torta krémsajtos töltelékkel

vbtct

Hozzávalók 16 szelethez

A tortalapokhoz:

  • 250 g vaj
  • 250 g cukor
  • 3 darab tojás
  • 3 evőkanál forró víz
  • 25 g kakaó
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 2 teáskanál gélállagú piros ételfesték
  • 2 teáskanál ecet (5%)
  • 280 ml író
  • 325 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • vaj a forma kikenéséhez

Töltelék:

  • 650 g puha vaj
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 300 g porcukor
  • 350 g krémsajt
Recept idők

Elkészítés:

Tortalap:

A puha vajat a cukorral keverjük habosra. Ezután a tojásokat egyenként keverjük a vajas keverékhez.

A forró vizet mérjük kis tálkába, adjuk hozzá a kakaót, vaníliakivonatot és az ételfestéket, az egészet keverjük össze alaposan.

Az ecetet és az írót külön keverjük össze.

A lisztet szitáljuk keverőtálba és forgassuk egybe a sütőporral, majd apránként dolgozzuk a vajas keverékez. Ezután a kakaós és az írós keveréket is forgassuk a masszához.

A tortaformát (24 cm-es) kenjük ki vajjal, majd öntsük bele a masszát (2 adagban is lehet), és toljuk 180 fokos sütőbe, 25-30 perc alatt süssük meg. A sütésnél érdemes tűpróbát alkalmazni.

Az elkészült alapot néhány percig hagyjuk a formában, majd borítsuk sütőrácsra és hűtsük ki teljesen.

Töltelék:

A lágy vajat a vaníliakivonattal kezdjük el simára keverni, közben adjuk hozzá a porcukrot is. Miután a porcukrot rendesen elkevertük, a krémsajtot is keverjük a vajhoz. 

Összeállítás:

A piskótát vágjuk félbe vagy 2-3 egyforma méretű lapra.

A lapokat kenjük meg a krémmel ízlés szerint, rétegezzük, majd vonjuk be kívülről krémmel. Ha maradt krém, habzsákba is adagolhatjuk, feldíszíthetjük vele a tortát tetszés szerint, vagy hűtőben tárolhatjuk, más sütihez még jól jöhet. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük