Valentin-napi ravioli: pesztó kerül a szív alakú tésztába

Sziv-alaku-ravioli-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha valami igazán különlegessel készülnél a szerelmesek ünnepére, akkor készítsd el ezt az isteni, szív alakú raviolit. Garantáltan megéri a ráfordított időt!

Ez a ravioli tökéletes lehet az olyan különleges alkalmak megünneplésére is, mint a Valentin-nap. Bár van vele munka, nem sorolható a legbonyolultabb ételek közé, így kevés konyhai gyakorlattal is bátran nekifoghatsz. A ravioli tésztája egyszerűen készül: mindössze négy hozzávalót igényel, és kevés pihentetés után már nyújthatod és szaggathatod is belőle a szívformákat.

Amíg a tészta pihen, a pesztót percek alatt összedobhatod, és még a szószra is lesz időd, így kifőzés után azonnal fogyaszthatod. A receptet pedig ne felejtsd elmenteni későbbre, hiszen a raviolit rombusz vagy négyzet alakúra vágva akár hétköznapokra is elkészítheted.

Valentin-napi ravioli

Sziv-alaku-ravioli

Hozzávalók 2 személyre

A raviolihoz:

  • 200 g liszt
  • 0.5 tk
  • 100 ml víz
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 adag pesztó a leírás szerint

A hamis sajtszószhoz:

  • 300 ml növényi ital (kókusz, zab, szója)
  • 0.25 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 db babérlevél
  • 1 csipet szerecsendió
  • 0.25 tk kurkuma
  • 1 ek növényi vajalternatíva
  • 1 csapott ek liszt
  • 1 ek sörélesztőpehely
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a vizet és az olívaolajat. Gyúrjunk belőle sima felszínű, ruganyos tésztát, majd formázzunk korongot belőle, csomagoljuk fóliába, és 1 óráig pihentessük hűtőben. (Ha a tészta túl kemény, adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet.)

Közben készítsük el a pesztót az ebben a receptben leírtak szerint.

Készítsük el a hamis sajtszószt is. Egy kisebb edényben hevítsük fel a növényi italt, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a sót, borsot, babérlevelet, szerecsendiót és kurkumát.

Egy másik edényben olvasszuk fel a növényi vajalternatívát, majd ha forró, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett készítsünk rántást belőle. Amikor már egy pasztához hasonlít az állaga, kis adagokban öntsük hozzá a fűszeres tejet, dolgozzuk csomómentesre, és keverjük hozzá a sörélesztőt is. Botmixerrel dolgozzuk át, hogy egészen selymes legyen. Tegyük félre.

Egy nagy lábasban forraljunk egyhén sós vizet.

A tésztát belisztezett felületen nyújtsuk 1 mm-es vékonyra, majd szív alakú kiszúróval szaggassuk ki. Tegyünk fél teáskanálnyi pesztót minden második szív közepébe. A megtöltött szívek széleit a mutatóujjunkkal vékonyan vizezzük be, majd az üres tésztákat helyezzük rá. Egy villa fogaival határozottan nyomkodjuk össze a széleket: ez a mozzanat díszítésként is szolgál, és azt is megakadályozza, hogy a töltelék kifolyjon főzés közben.

Az összerakott raviolikat tegyük forrásban levő vízbe, és 5-6 perc alatt főzzük puhára. Óvatosan szedjük ki őket a vízből, és csepegtessük le. A hamis sajtszósszal, pirított fenyőmaggal kínáljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük