Valentin-napi ravioli: pesztó kerül a szív alakú tésztába
Ha valami igazán különlegessel készülnél a szerelmesek ünnepére, akkor készítsd el ezt az isteni, szív alakú raviolit. Garantáltan megéri a ráfordított időt!
Ez a ravioli tökéletes lehet az olyan különleges alkalmak megünneplésére is, mint a Valentin-nap. Bár van vele munka, nem sorolható a legbonyolultabb ételek közé, így kevés konyhai gyakorlattal is bátran nekifoghatsz. A ravioli tésztája egyszerűen készül: mindössze négy hozzávalót igényel, és kevés pihentetés után már nyújthatod és szaggathatod is belőle a szívformákat.
Amíg a tészta pihen, a pesztót percek alatt összedobhatod, és még a szószra is lesz időd, így kifőzés után azonnal fogyaszthatod. A receptet pedig ne felejtsd elmenteni későbbre, hiszen a raviolit rombusz vagy négyzet alakúra vágva akár hétköznapokra is elkészítheted.
Valentin-napi ravioli
Hozzávalók 2 személyre
A raviolihoz:
- 200 g liszt
- 0.5 tk só
- 100 ml víz
- 1 ek olívaolaj
- 1 adag pesztó a leírás szerint
A hamis sajtszószhoz:
- 300 ml növényi ital (kókusz, zab, szója)
- 0.25 fej vöröshagyma apróra vágva
- 0.5 tk só
- 1 csipet bors
- 1 db babérlevél
- 1 csipet szerecsendió
- 0.25 tk kurkuma
- 1 ek növényi vajalternatíva
- 1 csapott ek liszt
- 1 ek sörélesztőpehely
Elkészítés:
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a vizet és az olívaolajat. Gyúrjunk belőle sima felszínű, ruganyos tésztát, majd formázzunk korongot belőle, csomagoljuk fóliába, és 1 óráig pihentessük hűtőben. (Ha a tészta túl kemény, adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet.)
Közben készítsük el a pesztót az ebben a receptben leírtak szerint.
Készítsük el a hamis sajtszószt is. Egy kisebb edényben hevítsük fel a növényi italt, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a sót, borsot, babérlevelet, szerecsendiót és kurkumát.
Egy másik edényben olvasszuk fel a növényi vajalternatívát, majd ha forró, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett készítsünk rántást belőle. Amikor már egy pasztához hasonlít az állaga, kis adagokban öntsük hozzá a fűszeres tejet, dolgozzuk csomómentesre, és keverjük hozzá a sörélesztőt is. Botmixerrel dolgozzuk át, hogy egészen selymes legyen. Tegyük félre.
Egy nagy lábasban forraljunk egyhén sós vizet.
A tésztát belisztezett felületen nyújtsuk 1 mm-es vékonyra, majd szív alakú kiszúróval szaggassuk ki. Tegyünk fél teáskanálnyi pesztót minden második szív közepébe. A megtöltött szívek széleit a mutatóujjunkkal vékonyan vizezzük be, majd az üres tésztákat helyezzük rá. Egy villa fogaival határozottan nyomkodjuk össze a széleket: ez a mozzanat díszítésként is szolgál, és azt is megakadályozza, hogy a töltelék kifolyjon főzés közben.
Az összerakott raviolikat tegyük forrásban levő vízbe, és 5-6 perc alatt főzzük puhára. Óvatosan szedjük ki őket a vízből, és csepegtessük le. A hamis sajtszósszal, pirított fenyőmaggal kínáljuk.
-
2024-02-12 09:32:01
-
2023-02-14 10:16:01
-
2022-02-14 08:52:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!