Főzelék indiai módra, 15 perc alatt - Így készül a vöröslencse dahl
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Ennyi mindenre képes a gyömbér: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa
Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál
A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel
Puha mákos kuglóf citrusokkal: könnyű, kevert tésztás sütit mutatunk
Felismered a híres tésztaételeket egy képről? Teszteld a tudásod!
Az indiai konyha nagyon hasonlít a miénkhez: főzelékek és szaftos húsok körül mozog. És persze mégis nagyon más.
Egyre gyakrabban alakítom indiai irányba a hagyományos főzelékeket vagy főzök indiai jellegű zöldséges-szószos curryket. Ezek az illatos fűszerek, a kurkuma, a gyömbér és a római kömény nagyon-nagyon jólesnek télen, jól mennek a karfiolhoz és a krumplihoz, a sárgaborsóhoz is, de a vöröslencse elképzelhetetlen lenne nélkülük.
Van olyan, amikor direkt úgy főzöm, hogy egészben maradjanak a lencseszemek, most viszont szándékosan főztem pépes krémmé a lencsét, ez ízlés dolga. Ez a dahl egy indiai vacsorára készült, ahol a korábban megírt csirke tikka masala, naan kenyér, rizs és szószok társaságában szerepelt az asztalon. Így, krémesre főzve egészítette ki igazán tökéletesen kerekké a vacsorát.
Vöröslencse dahl
Hozzávalók 4 személyre
- 250 gramm vöröslencse
- 1 nagy darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál római kömény (őrölt)
- 0.25 teáskanál cayenne-bors
- 2 teáskanál friss, reszelt gyömbér
- 1 teáskanál só
- 400 gramm darabolt paradicsom (konzerv)
- 4 deciliter kókusztej
- 2 evőkanál vaj vagy ghí
Elkészítés:
A hagymát aprítsuk finomra, majd a vajon vagy tisztított vajon pároljuk üvegesre, adjuk hozzá a fűszereket a felaprított fokhagymával együtt. Keverjük bele a paradicsomot, a lencsét, öntsük fel annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi. Sózzuk, majd alacsony lángon főzzük, míg magába nem szívja az összes folyadékot. Ha ez megtörtént, adjuk hozzá a kókusztejet, majd főzzük tetszőleges állagúra. Ha kell, adhatunk hozzá még vizet.
Fotók: Ács Bori