Főzelék indiai módra, 15 perc alatt - Így készül a vöröslencse dahl

31221779 2397455 ad3f98a8b595d6ccac4d6dade8eef066 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az indiai konyha nagyon hasonlít a miénkhez: főzelékek és szaftos húsok körül mozog. És persze mégis nagyon más.

Egyre gyakrabban alakítom indiai irányba a hagyományos főzelékeket vagy főzök indiai jellegű zöldséges-szószos curryket. Ezek az illatos fűszerek, a kurkuma, a gyömbér és a római kömény nagyon-nagyon jólesnek télen, jól mennek a karfiolhoz és a krumplihoz, a sárgaborsóhoz is, de a vöröslencse elképzelhetetlen lenne nélkülük.

Van olyan, amikor direkt úgy főzöm, hogy egészben maradjanak a lencseszemek, most viszont szándékosan főztem pépes krémmé a lencsét, ez ízlés dolga. Ez a dahl egy indiai vacsorára készült, ahol a korábban megírt csirke tikka masala, naan kenyér, rizs és szószok társaságában szerepelt az asztalon. Így, krémesre főzve egészítette ki igazán tökéletesen kerekké a vacsorát.

Vöröslencse dahl

31399789 362d06871cd787f495574c3639c52f1c wm

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 gramm vöröslencse
  • 1 nagy darab hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál római kömény (őrölt)
  • 0.25 teáskanál cayenne-bors
  • 2 teáskanál friss, reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál
  • 400 gramm darabolt paradicsom (konzerv)
  • 4 deciliter kókusztej
  • 2 evőkanál vaj vagy ghí
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát aprítsuk finomra, majd a vajon vagy tisztított vajon pároljuk üvegesre, adjuk hozzá a fűszereket a felaprított fokhagymával együtt. Keverjük bele a paradicsomot, a lencsét, öntsük fel annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi. Sózzuk, majd alacsony lángon főzzük, míg magába nem szívja az összes folyadékot. Ha ez megtörtént, adjuk hozzá a kókusztejet, majd főzzük tetszőleges állagúra. Ha kell, adhatunk hozzá még vizet. 

Fotók: Ács Bori

Ezt is szeretjük