Darált húsos, fűszeres rakott zeller: sajttal a tetején a legfinomabb
Zellerhez most is könnyen hozzájuthatsz, és kevés munkával ínycsiklandó rakottast készíthetsz belőle.
Ha te is félreteszed a zellert a húslevesből, akkor ideje kicsit másként is elkészítened, mert olcsó, egészséges és könnyen hozzáférhető zöldség, és az elkészítési módjai finoman szólva sincsenek kiaknázva.
Ha fogyókúrázol, vagy csak szeretnéd a szénhidrátbevitelt csökkenteni, akkor vegyél pár gumót a piacon, és készítsd el pürének. Ha nagyon erőteljesnek érzed az ízét, akkor tejszínnel tudod lágyítani, és ahogy a krumplit, a zellert is krémesíti a vaj.
A zellert kétféleképpen is előkészítheted, párolva vagy sütve. Szerintem a sütés sokkal intenzívebb ízt ad neki, de sós vízben megpárolva is finom lesz, mintha krumplipürét készítenél. Ha pedig nyersen is kipróbálnád ezt az egészséges zöldséget, akkor reszeld le, mustáros öntettel forgasd össze, és készítsd el salátának.
A zellert pucoljuk meg, és vágjuk egyforma darabokra.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és fektessük rá a feldarabolt zellert. Kenjük meg olajjal, sózzuk meg, és süssük 30 percig. Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tejszínt, és botmixerrel turmixoljuk simára. Keverjük hozzá a vajat is. Ha szükséges, sózzuk meg.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu