Uborkás gazpacho főzés nélkül: frissítő leves jól behűtve

17
Nyomtatás
Zold-gazpacho-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha a nagy hőség miatt semmi másra nincs már energiád, ezt a gazpachót akkor is el tudod készíteni: friss és üde zöldségleves, amit főzni sem kell!

Ezt a zöld gazpachót a klasszikus paradicsomos mintájára készítettem, azaz csupa friss zöldség és zöldfűszer alkotja, és főzni sem kell, csak összeturmixolni a hozzávalókat – így tökéletes és gyors leves a nyári hőségben is. A legnagyobb különbség a felhasznált alapanyagokban keresendő: míg a hagyományos gazpacho sok paradicsommal készül, addig ebben a változatban az uborka és az avokádó dominál, a hagyma és fokhagyma mellett pedig olyan ízesítők kapnak helyet az összeállításban, mint a gyömbér, a chili, a citromlé, a friss koriander, a bazsalikom és a menta.

A sok zöldfűszer pedig nemcsak az átütő aromákért felel, hanem a leves élénkzöld színét is adja. Ebből a változatból kihagytam a kenyeret, így nem tartalmaz glutént, és kevesebb benne a szénhidrát is, de ha neked egy tartalmasabb fogás a célod, akkor bátran adj a keverékhez 2 szeletet a kedvenc pékárudból, vagy készíts mellé ropogós krékert, esetleg grissinit.

Zöld gazpacho

Zold-gazpacho

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 db kígyóuborka (kb. 400 g)
  • 3 közepes avokádó (kb. 300 g)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 db vöröshagyma
  • 1 csapott tk.
  • 0.25 tk. bors
  • 1 csipet chilipehely
  • 2 ek. lime- vagy citromlé
  • 0.5 tk. reszelt citromhéj
  • 1 ek. friss gyömbér lereszelve
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 2 ág friss menta (csak a levelek)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 150 g kókuszjoghurt
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket és zöldfűszereket durván daraboljuk fel, és minden más hozzávalóval együtt tegyük őket turmixgépbe, majd dolgozzuk krémesre.

Röviddel az elkészítés után fogyasszuk el, mert hosszasabb tárolás után az avokádó kissé megbarnul (bár ez nem befolyásolja a leves ízét).

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon