Ropogós, mediterrán kréker olívaolajjal: teljes kiőrlésű liszt az alapja

Mediterran-kreker-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a kréker teljes kiőrlésű lisztből készül és sok mediterrán fűszer kerül bele, a tetejére pedig napraforgó- és lenmag pirul.

Egy jól elkészített sós ropogtatnivalónál nincs jobb harapnivaló, ha mártogatós mellé keresel kísérőt. Ez a kréker ráadásul mindent tud, ami tőle elvárható: extrém ropogós, finom, kellemesen fűszeres, mindemellett pedig egészséges is, hiszen teljes kiőrlésű liszt az alapja.

A felhasznált fűszerek igazi mediterrán hangulatot varázsolnak a konyhádba, amelyeket kedved szerint variálhatsz is: a rozmaringot és kakukkfüvet akár más fűszerre is cserélheted, vagy teljesen ki is hagyhatod a krékerből. Abban az esetben egy igazi letisztult ízvilágot kapsz, amelyben az olívaolaj és a bors dominál.

Mediterrán kréker

Mediterran-kreker

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk
  • 1 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk szárított rozmaring
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 0.5 tk fokhagyma-granulátum
  • 60 ml olívaolaj
  • 120 ml víz
  • 50 g napraforgómag
  • 50 g lenmag
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az olívaolajat és a vizet. Alaposan dolgozzuk össze, hogy egy sűrű, de formázható masszát kapjunk. Ha nagyon tömör lenne, akkor adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet.

Osszuk két részre, és mindkét darabból formázzunk 2-3 cm vastag szabályos téglalapokat. Helyezzük őket egyenként lisztezett felületre, és nyújtsuk ki 40x20 cm-esre. Szórjuk meg napraforgó- és lenmaggal, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval vágjunk belőlük tetszőleges méretű darabokat.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára 25-30 perc alatt. (A sütési idő a tészta vastagságától függően változhat!)

Hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd elfogyasztásig légmentesen zárható dobozban tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon