Szuperropogós pirított hagyma házilag – Ebből a fajtából lesz a legfinomabb
Az amerikai hot dog elképzelhetetlen nélküle, de sültekhez vagy akár kenyérbe sütve is használhatod a pirított hagymát.
Ez a casserole az egyik legfinomabb étel, ami zsenge zöldbabból készülhet. A nem klasszikus értelemben vett rakottas sűrű szószban sül, amelybe a gomba mellé hagyma, fokhagyma és sörélesztőpehely is kerül – utóbbi nemcsak kellemes sajtos ízt ad az egyébként vegán fogásnak, hanem nagyon tápláló is.
A hab a tortán pedig a pirított hagyma, amely pluszízt és textúrát is ad a selymes alaphoz, és az egyik legjobb része lesz a falatozásnak, amikor ráharapsz egy aranybarnára sült hagymadarabra. A zöldbabcasserole tökéletes választás köretnek, de akár könnyed vacsora is lehet belőle.
Egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sós vizet, és 5-6 perc alatt főzzük benne roppanósra a zöldbabot. Szűrjük le, és tegyük félre.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és azt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a gomba és a szójaszósz is. Pirítsuk 4-5 percig, amíg a gomba szép rózsaszínű nem lesz.
Öntsük fel a kókusztejjel, adjuk hozzá a sörélesztőt és a sót, és forraljuk fel. Közben egy kis tálkában keverjük csomómentesre a keményítőt 2-3 evőkanál vízzel, majd keverjük a kókusztejes alaphoz. Rotyogtassuk 2-3 percig, vagy amíg a szósz kissé besűrűsödik.
Forgassuk bele a megfőtt zöldbabot, majd egyengessük egy kb. 25x30 cm-es tepsibe vagy jénaiba. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük meg.
Közben készítsük el a pirított hagymát az ebben a receptben leírtak szerint, majd ha a zöldbab elkészült, szórjuk a tetejére. Még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu