Rakott zöldbab pirított hagymával: sűrű gombás szószban úszik

17
Nyomtatás
Rakott-zoldbab-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a rakott zöldbab egy igazi nyári komfortkaja, amelyet köretként vagy önmagában is fogyaszthatsz. A ropogós pirított hagyma kötelező mellé!

Ez a casserole az egyik legfinomabb étel, ami zsenge zöldbabból készülhet. A nem klasszikus értelemben vett rakottas sűrű szószban sül, amelybe a gomba mellé hagyma, fokhagyma és sörélesztőpehely is kerül – utóbbi nemcsak kellemes sajtos ízt ad az egyébként vegán fogásnak, hanem nagyon tápláló is.

A hab a tortán pedig a pirított hagyma, amely pluszízt és textúrát is ad a selymes alaphoz, és az egyik legjobb része lesz a falatozásnak, amikor ráharapsz egy aranybarnára sült hagymadarabra. A zöldbabcasserole tökéletes választás köretnek, de akár könnyed vacsora is lehet belőle.

Zöldbabcasserole

Rakott-zoldbab

Hozzávalók 6 személyre

  • 1000 g zöldbab megpucolva, feldarabolva
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 250 g gomba apróra vágva
  • 1 ek. szójaszósz
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • 1 tk.
  • 1 ek. kukoricakeményítő
  • 150 g pirított hagyma a leírás szerint
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sós vizet, és 5-6 perc alatt főzzük benne roppanósra a zöldbabot. Szűrjük le, és tegyük félre.

Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és azt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a gomba és a szójaszósz is. Pirítsuk 4-5 percig, amíg a gomba szép rózsaszínű nem lesz.

Öntsük fel a kókusztejjel, adjuk hozzá a sörélesztőt és a sót, és forraljuk fel. Közben egy kis tálkában keverjük csomómentesre a keményítőt 2-3 evőkanál vízzel, majd keverjük a kókusztejes alaphoz. Rotyogtassuk 2-3 percig, vagy amíg a szósz kissé besűrűsödik.

Forgassuk bele a megfőtt zöldbabot, majd egyengessük egy kb. 25x30 cm-es tepsibe vagy jénaiba. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük meg.

Közben készítsük el a pirított hagymát az ebben a receptben leírtak szerint, majd ha a zöldbab elkészült, szórjuk a tetejére. Még melegen fogyasszuk.

 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon