Édeskés, krémes zöldborsópesto: szendvicsre, tésztára vagy mártogatósnak

borsópesto
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak fűszernövényből, hüvelyesekből is finom pesto készülhet, ráadásul a zöldborsós változat igazán különleges az édeskés alapíztől.

Imádom a pestót, pár alapanyag és 5 perc kell csak hozzá, a kész krémet pedig szendvicsre, tésztára tehetjük, de akár mártogatósnak is használhatjuk. Ráadásul számtalan verziója létezik, kezdve a bazsalikomostól a petrezselymesen át egészen a medvehagymásig, szinte bármilyen fűszernövényből elkészíthető, de akár hüvelyesekből is, például zöldborsóból.

A zöldborsópestónak van egy édeskés alapíze, amit tökéletesen ellensúlyoz a pikáns parmezán és a friss menta. A pestóhoz használhatunk friss és fagyasztott zöldborsót is, bármelyiket is választjuk, mindenképpen meg kell főzni forrásban lévő vízben.

Ha szeretnénk, magvakat is tehetünk a krémbe, jól illik a borsóhoz a napraforgómag, illetve citromlével is ízesíthetjük.

Zöldborsópesto

borsópesto2

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 2 bögre zöldborsó (kb. 280 gramm)
  • 0.5 darab póréhagyma
  • 0.25 bögre friss menta
  • 0.5 bögre parmezán (50 gramm)
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 bögre olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 2.5 deciliteres bögrét, ezzel fogjuk kimérni a hozzávalókat. 

Egy lábast töltsünk félig vízzel, mikor forr, dobjuk bele a zöldborsót és az összedarabolt hagymát. Forrástól számított 3 percig főzzük, szűrjük le, majd tegyük félre.

Ha kicsit hűlt, tegyük egy aprítógépbe a mentával, parmezánnal, sóval, borssal együtt, addig aprítsuk, míg minden püréállagú nem lesz, ekkor adjuk hozzá az olívaolajat, és addig dolgoztassuk a gépet, míg krémes, egynemű massza nem lesz a borsóból. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük