
Édeskés, krémes zöldborsópesto: szendvicsre, tésztára vagy mártogatósnak

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül

Ellenállhatatlan Hasselback-krumpli: belesül a kolbász szaftja

Vajpuha, fűszeres csirkemáj ázsiai módra: a szójaszósz a lelke

Pihe-puha édesburgonyás kenyér: garantáltan megédesíti a reggeledet
Nem csak fűszernövényből, hüvelyesekből is finom pesto készülhet, ráadásul a zöldborsós változat igazán különleges az édeskés alapíztől.
Imádom a pestót, pár alapanyag és 5 perc kell csak hozzá, a kész krémet pedig szendvicsre, tésztára tehetjük, de akár mártogatósnak is használhatjuk. Ráadásul számtalan verziója létezik, kezdve a bazsalikomostól a petrezselymesen át egészen a medvehagymásig, szinte bármilyen fűszernövényből elkészíthető, de akár hüvelyesekből is, például zöldborsóból.
A zöldborsópestónak van egy édeskés alapíze, amit tökéletesen ellensúlyoz a pikáns parmezán és a friss menta. A pestóhoz használhatunk friss és fagyasztott zöldborsót is, bármelyiket is választjuk, mindenképpen meg kell főzni forrásban lévő vízben.
Ha szeretnénk, magvakat is tehetünk a krémbe, jól illik a borsóhoz a napraforgómag, illetve citromlével is ízesíthetjük.
Zöldborsópesto

Hozzávalók 10 adaghoz
- 2 bögre zöldborsó (kb. 280 gramm)
- 0.5 darab póréhagyma
- 0.25 bögre friss menta
- 0.5 bögre parmezán (50 gramm)
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 bögre olívaolaj
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2.5 deciliteres bögrét, ezzel fogjuk kimérni a hozzávalókat.
Egy lábast töltsünk félig vízzel, mikor forr, dobjuk bele a zöldborsót és az összedarabolt hagymát. Forrástól számított 3 percig főzzük, szűrjük le, majd tegyük félre.
Ha kicsit hűlt, tegyük egy aprítógépbe a mentával, parmezánnal, sóval, borssal együtt, addig aprítsuk, míg minden püréállagú nem lesz, ekkor adjuk hozzá az olívaolajat, és addig dolgoztassuk a gépet, míg krémes, egynemű massza nem lesz a borsóból.
Fotó: Getty Images