Tartalmas ragu zsenge zöldborsóval és krumplival: görög recept alapján

borsóragu2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Laktató, mégsem nehezít el, egyszerű, mégis nagyon különleges, a görög borsóragu isteni finom.

Görög recept alapján készül ez a minimalista, mégis nagyon ízletes ragu, amelyben nem is igazán a krumpli, inkább a zöldborsó a főszereplő. Szezonban mindenképpen friss borsót használj, minél édeskésebb, annál finomabb lesz a végeredmény, ahogy répából is érdemes zsengét választani. Tavasszal újkrumpliból készítsd, akár héjastól is főzheted, szezonon kívül pedig az öreg is tökéletes lesz.

Bár a tradicionális receptben csak az alább olvasható hozzávalók szerepelnek, feldobhatod a ragut cukkinivel, többféle hagymával, illetve vannak, akik a kapor mellé egy kevés oregánót vagy petrezselymet is kevernek. Bátran alakíthatod az alapot, ha nem tudsz hús nélkül élni, akár kockára vágott marhahúst is főzhetsz bele - természetesen, annak jóval több idő kell.

Zöldborsóragu krumplival

borsóragu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 milliliter olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 700 gramm zöldborsó
  • 2 darab répa
  • 8 darab újkrumpli (kisebb)
  • 1 darab paradicsom
  • 6 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 1 marék kapor
  • ízlés szerint só, bors
  • víz/alaplé
Recept idők

Elkészítés:

A répát és a hagymát hámozzuk meg, előbbit vágjuk karikákra, utóbbit aprítsuk össze. A paradicsomot mossuk meg, kockázzuk össze. Az újkrumplit mossuk meg, rajta is maradhat a héja, de le is lehet dörzsölni róla. Vágjuk ketté- vagy négyfelé.

Az olívaolajat forrósítsuk fel egy lábasban vagy mélyebb serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük meg, de akkor az igazi, ha picit karamellizálódik is. Adjuk hozzá a borsót és a répát, keverjük össze, majd 2-3 perc után a friss és a passzírozott paradicsomot, illetve a krumplit is. Öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, amennyi éppen ellepi a zöldségeket, majd ha forr, sózzuk, borsozzuk. Vegyük kicsire a lángot, fedjük le, gyöngyözve főzzük nagyjából 30 percig, míg picit sűrűsödik a szaftja.

Mikor minden puha, keverjük bele a kaprot, majd pár perc alatt főzzük össze, végül kapcsoljuk le alatta a lángot.

Melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük