Tanyasi zöldborsóleves csirkehússal: zsenge borsóból kötelező elkészíteni
A gazdagon megpakolt leves nem egy napra készül, másnapra is bőven marad, sőt, a hús miatt két fogás is kihozható belőle.
Ha nyár, akkor zöldborsó. A fejtett szemekből levest és főzeléket kötelező készíteni: a választék bőséges, most egy nagyon tartalmas receptet mutatunk, ami annyira gazdag, hogy felér egy egytálétellel.
A fűszerezést érdemes ízlés szerint alakítani, aki szereti a csípőset, hegyes erős paprikával teheti tüzesebbé. Zöldfűszerek közül a tárkony és kakukkfű is jól áll a levesnek, sőt még 2-3 evőkanál paradicsompassatával is izgalmassá tehető. A kész leves mellé tejföl és friss ropogós kenyér is kerülhet.
A darált húst keverjük egybe a sóval, borssal, fokhagymával. Ezután gyártsunk a húsmasszából apró gombócokat, és tegyük félre.
A zöldségeket tisztítsuk meg (vöröshagyma, krumpli, sárgarépa, ha új zöldborsóval dolgozunk, fejtsük ki) és daraboljuk fel tetszőlegesen (a hagymát érdemes finomra vágni).
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, ezután keverjük hozzá az előkészített zöldségeket. Alaposan forgassuk át, közben fűszerezzük sóval, borssal és fűszerpaprikával. Ezután öntsük fel a zöldségeket annyi vízzel, amennyi ellepi, majd 20-30 perc múlva a húsgombócokat is adjuk a leveshez. A levest főzzük addig, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu