
Szaftos, zöldfűszeres krumplisaláta: isteni tavaszi változat

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós csicseriborsós laposkenyér: alig valamiből készül

Retró, sós, édes és töltött kiflik egy helyen: mindenki megtalálja a kedvére valót

Édesburgonyás-narancsos kuglóf: szaftos, rostban gazdag desszert

Fokhagymás-sajtos gombafejek: sütőben pirulnak ropogósra

Magyaros krumplileves húsgombóccal: ebből biztos a repeta
Ünnepnapokon a magyar családok étkezőasztalán mindig előkelő helyet foglal el a krumplisaláta, amit a legtöbben tartármártással gazdagítanak.
A testvérem imádja az így készült burgonyasalátát, hidegen-melegen jóízűen falatozza. A krumpli a legsokoldalúbb zöldség, tényleg bármit készíthetünk belőle. Ha már a krumplisaláta került szóba, nem árt tudni, nem csak a klasszikus majonézes változata népszerű, a németek például sült szalonnakockákkal gazdagítják, amibe sült hagymaszeletek is kerülnek. Az így készített krumplisaláta szaftos és olyan bőséges, hogy magában is tökéletes.
Imádom a tavaszt, a legkedvesebb ünnepem a húsvét. Mindig nagy izgalommal készülök, tervezem meg az ünnepi menüt. A hagyományost az újjal keverem, az asztalon mindig jut hely krumplisalátának, amibe az ünnep kedvéért egy kis tojás is kerül. Az alapanyagok tetszés szerint lecserélhetőek, ha valaki nem szereti a kaprot, az használjon medvehagymát, de zöldhagymával vagy poréhagymával is gazdagíthatjuk a salátát, illetve vékonyan szelt piros retek is kerülhet bele.
A salátának nagyon jól áll a majonézes öntet, az ízek tökéletes összhangban vannak. Bárhogy is készítjük, elképesztően finom lesz.
Zöldfűszeres krumplisaláta

Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 4 darab főtt tojás
- 1 marék kapor
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab zellerszár
- 1 darab lilahagyma
- 4 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál citromlé
- 2 darab csemegeuborka
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, majd kockára vagy karikára vágva (ahogy tetszik) főzzük puhára.
A hagymát, uborkát, zellert, kaprot vágjuk finomra.
A főtt tojások sárgáját kaparjuk egy tálba, villával törjük össze, majd adjuk hozzá a majonézt, mustárt, tejfölt, citromlét, ízlés szerint sót és borsot, majd keverjük össze alaposan az alapanyagokat.
A főtt krumplihoz adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, zellert, uborkát, kaprot, illetve az apróra vágott tojásfehérjét, majd öntsük rá a szószt. Alapos keverés után már tálalhatjuk is, de ha a hűtőben is áll pár órát, még jobban összérnek az ízek.
Fotó: Getty Images