
Isteni húsmentes fasírt Szentestére – Tökéletes krumpli és lilakáposzta mellé

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
A húsevők nehezen tudják elképzelni az étkezést hús nélkül, pedig zöldségből is lehet ízletes, mutatós és laktató fogást a tányérra tenni.
Szenteste minden családnak megvan a hagyományos, bevált menüsora, amit minden évben elkészít. Az ünnepnapon a kacsasült lilakáposztával és tört krumplival nagy népszerűségnek örvend. Mi is gyakran készítjük karácsonykor, az egyik vegetáriánus ismerősöm azonban a káposzta és krumpli mellé mást szokott a tányérjára tenni.
A saját ötlete alapján készült ropogós zöldségfasírt csicseriborsóból áll. A falafel inspirálta, de nála a csicseri mellé brokkoli és sárgarépa is kerül, a római őrölt köménytől pedig pikáns ízvilágú lesz a fasírt. A zöldséges masszából lehet hengert, laposabb húspogácsát vagy kis labdát is formálni. Bő olajban szokás sütni, de tepsiben is elkészíthető kevesebb olajjal, 180 fokos sütőben 30-45 perc alatt készül el az isteni zöldségfasírt.
Zöldséges csicserifasírt

Hozzávalók 4 személyre
- 40 dekagramm főtt csicseriborsó (konzerv)
- 25 dekagramm brokkoli
- 20 dekagramm sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab tojás
- 10 dekagramm zsemlemorzsa
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A brokkolit szedjük rózsáira, majd sós vízben főzzük puhára. A csicseriborsót csepegtessük le, a brokkolival együtt törjük össze (aprító, villa vagy kés segítségével). A csicseriborsóhoz és a brokkolihoz reszeljük hozzá (kis lyukú reszelőn) a sárgarépát, mehet még hozzá a zúzott fokhagyma is.
A csicseriborsós keveréket dolgozzuk össze a tojással és a zsemlemorzsa felével, majd sóval, borssal és a római köménnyel ízesítsük. A masszát 20 percig hagyjuk állni, utána ízlés szerint hengereket vagy húspogácsákat, golyókat formálhatunk belőle. Ezeket forgassuk meg a maradék zsemlemorzsában, majd forró olajban minden oldalán süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images