Melengető, fűszeres zöldséges curry: illatos, színes, vitaminbomba fogás

zöldségescurry
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minél színesebb, annál jobb, válogass hozzá többféle zöldséget, legyen picit roppanósabb és puhább elem is benne.

Nagyon szeretem a curryt, illatos, isteni finom, picit pikáns, de nem túlzóan, és se nem zsíros, se nem különösebben nehéz étel. Csirkéből vagy marhahúsból is készülhet, sőt, akár garnélával is, de vega formában, csak zöldséggel is mennyei. Érdemes minél többféle, minél színesebb zöldséget választani hozzá, a kaliforniai paprika, a répa, a kelkáposzta mind-mind szuper bele, de akár karfiolt, brokkolit vagy spenótot is keverhetsz a currybe.

A piros currypasztán kívül, ami az egész étel alapja, nem hiányozhat belőle a gyömbér és a fokhagyma sem, de érdemes egy kevés szójaszósszal és lime-lével is ízesíteni. Utóbbiakat szinte bárhol beszerezheted, a currypasztát pedig ázsiai boltban érdemes keresni.

Zöldséges curry

zöldségescurry2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej fehér hagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab kaliforniai paprika (piros, sárga)
  • 3 darab répa
  • 2 ek piros currypaszta
  • 400 gramm kókusztej (konzerv)
  • 1.2 dl víz
  • 100 gramm kelkáposzta
  • 1 tk barna cukor
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek lime-lé
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat és a gyömbért pucoljuk meg. A fehéret vágjuk finomra, a fokhagymát és a gyömbért reszeljük le. A kaliforniai paprikákat mossuk meg, vágjuk vékony szeletekre. A répát hámozzuk meg, vágjuk vékony karikákra. A kelkáposztaleveleket vágjuk vékony csíkokra.

Forrósítsunk olajat egy mélyebb serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük pár percig, míg áttetsző lesz. Adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát, majd fél perc kevergetés után a paprikát és a répát is. Addig dinszteljük a zöldségeket, míg a paprika is nagyjából puha lesz, kb. 5 percig. Ekkor keverjük bele a currypasztát is.

2 perc után adjuk hozzá a kókusztejet, a vizet, a kelkáposztát és a cukrot, sózzuk, borsozzuk. Melegítsük forrásig, majd vegyük kicsire a lángot, gyöngyözve főzzük 5-10 percig, míg minden zöldség megpuhul, a káposzta nem baj, ha picit ress.

Vegyük le a tűzről, majd ízesítsük szójaszósszal és lime-lével, ha szükséges, még sózzuk. Rögtön, rizzsel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük