![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Házi paradicsomszósz zöldfűszerekkel - Érdemes nagy tételben készíteni
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ez a mennyei, fűszeres alapszósz jó szolgálatot tesz, ha hirtelen tör ránk az éhség, viszont nincs kedvünk órákig a konyhában robotolni. Az elkészítése egyszerű és gyorsan kivitelezhető. Ha pedig egyszerre legyártunk belőle egy nagyobb adagot, majd lekvármódra eltesszük, akkor csak elő kell kapni a spájzból, felmelegíteni és rázuttyantani a frissen kifőtt tésztára.
Ki ne szeretné a paradicsomszószos tésztát? Jómagam ezerféleképpen készítem. De azt hiszem, minden kétséget kizáróan nálunk az alábbi recept a favorit. A család imádja és mindig örömmel fogadja, ha éppen nincs kedvem túl nagy főzőcskéhez és csak egy kis házi paradicsomszószos tésztát rittyentek nekik.
Frissel a legfinomabb
Maga a szósz nagyon egyszerű, zöldséges, paradicsomos és elképesztően ízletes. Télen készíthetjük konzervparadicsomból is, de lévén, hogy nyár van és végre tele a piac friss paradicsommal, érdemes abból dolgozni. A fűszerezés ízlés dolga, nálam a két kedvenc, a petrezselyem és a bazsalikom került bele, frissen természetesen. De ha éppen nincs otthon egyik se, csak egy kis szárított oregánó, akkor azzal is készülhet a szósz.
Tartósítás
Ha ízlett, készítsünk nagyobb adagot. Én a következőképpen szoktam eljárni. A mosogatógéppel tisztára mosott üvegeket átöblítem, majd negyed órára 100 fokos sütőbe teszem. Az üvegtetőket lobogó, ecetes vízben negyed óráig főzöm. A forró szószt a fertőtlenített üvegekbe töltöm, lezárom, majd fejre fordítom és hagyom egy kicsit kihűlni. Mikor már csak meleg, de nem forró - különben szétpattanhat - az üveget és tartalmát vízfürdőbe teszem, így biztosan vákuum keletkezik. Így hűtöm ki teljesen. Figyelem, csak 3-4 hétig tartósítható az eltett étel.
Paradicsomos tésztaszósz zöldfűszerekkel
![szosz1.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291024/29102433_01ca069b2fedd29a7b0942b4f0489c8a_wm.gif)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab répa (közepes)
- 1 darab szárzeller (szál)
- 3 darab paradicsom
- 2.5 deciliter paszírozott paradicsom
- 1 kávéskanál só és bors
- 0.5 kávéskanál méz vagy cukor
- 1 marék petrezselyem (friss)
- 1 marék bazsalikom (friss)
- 2 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
- 1 evőkanál zsiradék - olívaolaj vagy kókuszzsír a főzéshez
Elkészítés:
Egy lábasban zsiradékot melegítünk, majd megdinszteljük benne a hagymát, a fokhagymát, a répát és zellert. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a mézet is. Alacsony lángon főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Mikor a zeller és a répa már jó - roppanós, nem szétfőtt -, hozzáadjuk a zöldfűszereket, és átkeverjük, hogy a fűszerek is kapjanak egy kevés hőt, majd egy botmixerrel pürésítjük a szószt. Hozzákeverjük az olívaolajat. Tésztával tálaljuk.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors
Olvasd el ezt is!