Zsemlemorzsa, avagy prézli házilag: többet nem veszel a boltban

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Emlékszem, milyen furcsán néztem anyura jó pár éve, amikor kértem tőle zsemlemorzsát a rántott csirkéhez - nálam mindig minden akkor fogy el, amikor nem kéne -, és adott egy kis zacskónyi házilag daráltat. 

Persze rögtön azt kérdeztem tőle, hogy miért tölti az idejét ilyen teljesen felesleges dolgokkal, amikor a boltban is meg lehet vásárolni, mire azt válaszolta, hogy panírozzak ezzel és meglátom, hogy ég és föld a különbség. 

Bolti vs. házi morzsa

Nem tudom, kinek ugrik be a prézliről Rejtő Jenő neve. A három testőr Afrikában című regényében Nagy Levin azzal dicsekszik légiós bajtársainak, hogy az ő panírja igazi pirított zsemléből és nem ipari fűrészporból készül. Valahogy így lehet érzékeltetni a különbséget a bolti és a házi morzsa között. 

Minőségi pékáruból

Az sem mindegy, hogy milyen pékáruból készítjük a zsemlemorzsát. A legolcsóbb vizeszsemle bármennyire is kézenfekvőnek tűnik - ráadásul az szárad ki a leghamarabb -, nem a legjobb megoldás. Érdemes házi készítésű vagy jobb minőségű kovászos zsemlét vagy kenyeret használni, a morzsa íze is sokkal finomabb lesz. 

Zsemlemorzsa házilag

prézli recept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 15 darab kifli/zsemle/kenyér (száradt)
Recept idők

Elkészítés:

A zsemlét/kiflit/kenyeret hagyom teljesen kiszáradni. Úgy győződöm meg arról, hogy teljesen száraz, hogy felvágom. Ha a belseje még nem tökéletes, akkor tegyük be a sütőbe körülbelül 100 fokra.

Daraboljuk fel a zsemlét, és egy sodrófát hengergessünk rajta, amíg össze nem törik kis darabokra. Ha egészen apróra szeretnénk törni, mint amilyen a bolti, akkor tegyük aprítógépbe.

Légmentesen záródó zacskóban sokáig eláll.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük