![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Zsemlemorzsa, avagy prézli házilag: többet nem veszel a boltban
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Emlékszem, milyen furcsán néztem anyura jó pár éve, amikor kértem tőle zsemlemorzsát a rántott csirkéhez - nálam mindig minden akkor fogy el, amikor nem kéne -, és adott egy kis zacskónyi házilag daráltat.
Persze rögtön azt kérdeztem tőle, hogy miért tölti az idejét ilyen teljesen felesleges dolgokkal, amikor a boltban is meg lehet vásárolni, mire azt válaszolta, hogy panírozzak ezzel és meglátom, hogy ég és föld a különbség.
Bolti vs. házi morzsa
Nem tudom, kinek ugrik be a prézliről Rejtő Jenő neve. A három testőr Afrikában című regényében Nagy Levin azzal dicsekszik légiós bajtársainak, hogy az ő panírja igazi pirított zsemléből és nem ipari fűrészporból készül. Valahogy így lehet érzékeltetni a különbséget a bolti és a házi morzsa között.
Minőségi pékáruból
Az sem mindegy, hogy milyen pékáruból készítjük a zsemlemorzsát. A legolcsóbb vizeszsemle bármennyire is kézenfekvőnek tűnik - ráadásul az szárad ki a leghamarabb -, nem a legjobb megoldás. Érdemes házi készítésű vagy jobb minőségű kovászos zsemlét vagy kenyeret használni, a morzsa íze is sokkal finomabb lesz.
Zsemlemorzsa házilag
![prézli recept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291017/29101785_ae9de73d1274d0b4c87c7793b9a78d70_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 15 darab kifli/zsemle/kenyér (száradt)
Elkészítés:
Daraboljuk fel a zsemlét, és egy sodrófát hengergessünk rajta, amíg össze nem törik kis darabokra. Ha egészen apróra szeretnénk törni, mint amilyen a bolti, akkor tegyük aprítógépbe.
Légmentesen záródó zacskóban sokáig eláll.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!