Így lesz sűrű szaftja a vajpuha zúzapörköltnek: lassú tűzön, sokáig főzd

zúzapöri
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs a receptben semmi titok, csak időt kell hagyni neki, hogy vajpuha legyen a zúza.

A zúza méltatlanul mellőzött belsőség, pedig isteni pörkölt készül belőle, de húslevesben is mennyei. Akkor az igazi, ha vajpuhára fő, szinte szétolvad az ember szájában. 

Ha pörköltet készítesz belőle, csak minimális vízzel öntsd fel, jó sűrű szaftban lesz a legfinomabb. Minimum 2 óráig kell főzni, hogy valóban puha legyen, és fontos, hogy közben néha ellenőrizd le, ha elfő alóla a víz, pótolni kell.

Bármilyen pörköltről is legyen szó, én mindig teszek bele paprikát és paradicsomot is, a friss zöldségek nagyon sokat dobnak rajta. A paprikát és a paradicsomot nagyobb darabokban is beledobhatod a pörköltbe, úgyis teljesen szétfőnek benne.

Te hogy készíted?

Örök vita tárgya, hogyha pörkölt készül, a pirospaprika a zsírba/olajba vagy a húsra kerüljön: ha előbbi módszert alkalmazod, tehát a zsírra szórod, jobban kiadja a színét és az aromáját is. A zsíron megdinsztelt hagymát húzd le a tűzről, szórd rá a paprikát, alaposan keverd vele össze, majd tedd vissza a gáztűzhelyre. Rögtön dobd rá a zúzát és forgasd vele össze, mivel a hús viszonylag gyorsan vizet enged ki magából, így nem fog odaégni a paprika. Ha esetleg mégis félsz, hogy keserű lesz a paprikád, a pirult húsra is rászórhatod, szerintem ugyanolyan finom lesz.

Zúzapörkölt

zúzapöri2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 evőkanál olaj/zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kilogramm zúza
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (édes)
  • 0.5 teáskanál fűszerpaprika (csípős)
  • 1 teáskanál kömény
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab TV paprika
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze. Melegítsünk olajat vagy zsírt egy lábasban, dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük addig, míg teljesen puha és átlátszó nem lesz.

Közben a zúzát tisztítsuk meg, mossuk át. Vágjuk kettő vagy három darabba a méretétől függően.

A hagyma alatt vegyük kicsire a lángot, húzzuk le a tűzről, majd szórjuk rá a kétféle pirospaprikát, alaposan keverjük vele össze. Tegyük vissza alacsony lángra, dobjuk rá a zúzát, majd picit pirítsuk le, közben kevergessük. Mikor már barna kívülről a zúza és levet eresztett, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a köményt. Öntsünk rá nagyjából 1,5-2 deci vizet.

A paprikát és a paradicsomot mossuk meg, vágjuk négyfelé, majd dobjuk a pörköltbe. Ha szeretnénk, kockákra is vághatjuk őket, úgy elvegyülnek a szaftban.

Vegyük a pörkölt alatt alacsonyra a lángot, majd lassú tűzön, fedő alatt 2 óráig főzzük. Ha elfőné a levét, pótoljuk, néha nézzünk rá, nehogy leégjen.

Tésztával vagy nokedlivel kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük