4 környezetbarát élelmiszer-csomagolás: azt is mutatjuk, hogy miket kerülj

Kornyezetbarat-etelcsomagolok-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A világszerte előállított műanyag kb. 60%-át élelmiszer-csomagolásra használják: tudatos vásárlással és alternatív csomagolóanyagok választásával te is sokat tehetsz a környezetedért és saját egészségedért.

A nem lebomló műanyagnak rengeteg negatív környezeti hatása ismert, és az emberi egészségre nézve is rendkívül káros.

A műanyag szemét soha nem látott méreteket ölt, és úgy az óceánokat, mint a szárazföldet beszennyezi. A belőlük lebomló mikro- és nanoműanyag már az állatok és az emberek szervezetében is megtalálható, ahogy a méreganyagok is, amelyek a csomagolásokból kerülnek az ételbe.

A műanyaggyártás drasztikus csökkentése, az újrahasznosítás és a fenntarthatóbb élelmiszer-csomagolások elterjedése sokat segíthet a fent említett problémás helyzeteken. Az alábbiakban 4 környezetbarát élelmiszer-csomagolást is mutatunk, és ha ezeket használod, biztos lehetsz abban, hogy a Földnek és a szervezetednek is jót teszel.

Kornyezetbarat-etelcsomagolok

Üvegtároló

Az üvegedény az egyik legsokoldalúbb alternatívája a műanyagnak, és könnyen beépíthető a mindennapokba. Újrahasználható, újrahasznosítható, tartós és még tisztítani is nagyon egyszerű. Elérhető többek között éthordók, ivókulacsok, konyhai tárolók formájában. Mivel nem karcolódik, nem színeződik el, és nem szívja magába a benne tárolt ételek szagát, 3 és félszer hosszabb ideig használható, mint egy műanyag edény.

Rozsdamentes acél

A rozsdamentes acélból készült háztartási eszközök tartósak, újrahasználhatók, újrahasznosíthatók, és tökéletes választások konyhai alapanyagok tárolására. Elérhetők rozsdamentes acélkulacsok és éthordók is, és mivel ez az anyag ellenállóbb az üvegnél, túrázáshoz, sporthoz praktikusabb választás lehet.

Kornyezetbarat-etelcsomagolok-rozsdamentes-acel

Rizshéj eszközök

A rizshéj a rizstermesztés mellékterméke, így a belőle készülő eszközök olcsón előállíthatók. A rizshéj tárgyak hatalmas előnye, hogy sokáig használhatók, törésbiztosak és biológiailag lebomlók. Egyszerűen hozzáadhatod őket a komposzthoz, és visszatérnek a természetbe. Elérhető pikniktányérok, evőeszközök, bögrék, tálalóedények, éthordók formájában.

Bambusz

A bambusz egy könnyen lebomló, természetes anyag, amely rendkívül ellenálló faanyag révén tartós, így számos konyhai eszköz és tárolóedény alapanyaga lehet. Bár a folyadékok és nedves élelmiszerek tárolására nem alkalmas, de szuperül használható üveg éthordók vagy konyhai tárolóedények fedeleként, kenyértárolóként, kínálótálként. Mivel az egyszer használatos műanyag evőeszközöket is jól helyettesíti, ezért kerti sütésekhez, piknikekhez is remek választás.

Kornyezetbarat-etelcsomagolok-bambusz

Ahhoz viszont, hogy igazán környezet- és egészségtudatos legyél, nem elég a fenti alapanyagokat előnyben részesíteni. Fontos, hogy kerüld az olyan, petróleumalapú műanyagokat, amelyek egyszer használatosak (szívószálak, vizespalackok, szatyrok, tányérok és evőeszközök), BPA-tartalmúak vagy éttermi, gyorsbüfés eldobható éthordók.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon