Hogyan készül az almalé gyümölcsprés nélkül? 3 módszert is mutatunk

almalé3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ősz slágere az alma, magában és süteményekbe sütve is isteni, de lé formájában is érdemes eltenni, jólesik majd felmelegítve a hűvös napokon vagy jól behűtve a tavaszi melegben.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van otthon almafád, mindenképp érdemes lé formájában is eltenned az őszi gyümölcsöt. Ha nincs gyümölcsprésed, felmerülhet a kérdés, hogyan tudod kinyerni belőle a levet? A házi almalé készítéséhez két dologra lesz szükséged: vízre és almára. Ha édes gyümölccsel dolgozol, még plusz cukrot sem kell hozzáadni.

Almalé bármilyen fajta almából készülhet, de ha nem szeretnél cukrot használni, a Gála a legjobb választás, amelynek természetesen édes az íze, ráadásul olcsón beszerezhető. A Pink Lady-vel sem lőhetsz mellé, de árban ez már magasabbra teszi a lécet. Ha almalé készítésére adod a fejed, ősszel érdemes eltenni a gyümölcsöt: ha szezonban szerzed be, jóval olcsóbb, ráadásul nagyobb mennyiségre lesz szükséged, mert viszonylag kevés levet lehet kinyerni belőle.

almalé2

Bár az igazi almalé áttetsző, letisztult, nem rostos, az alábbi írásban találsz példát a klasszikus, de a sűrűbb változatra is, rajtad áll, melyiket készíted el, előbbi tovább eláll, utóbbit gyorsabban el kell fogyasztani. Míg a rostos almalé turmixgépben, hőkezelés nélkül készül, így az alma megőrzi a vitamintartalmát, addig a másik két módszer során veszít az értékes hatóanyagaiból.

Szűrt almalé - áztatással

Bár ez a módszer tart a legtöbb ideig, ez az egyik legegyszerűbb is. Az almákat alaposan mossuk meg, majd vágjuk 4-6 darabba őket. Nem kell kiszedni a magházukat és megpucolni sem kell őket. Tegyük az almákat egy nagy fazékba vagy hőálló tálba. Öntsünk az almákra annyi forrásban lévő vizet, amennyi majdnem ellepi őket. Fedjük le a lábast/tálat, hagyjuk így 24-36 óráig. A forró víz kioldja az almából a levet, átveszi az ízét.

almalé5

Másnap szűrjük le az almalevet először egy szűrő segítségével, majd textilpelenkán is, hogy teljesen áttetsző legyen, ne kerüljön bele rost. Ha nem elég édes, adjunk hozzá cukrot, majd tegyük a gáztűzhelyre. Forrásig melegítsük, míg a cukor elolvad, majd forrón töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le az üvegeket forró vízben kifőzött tetőkkel, szorosan csavarjuk rájuk őket.

Ha sokáig szeretnénk tárolni az almalevet, érdemes az üvegeket forró vízfürdőben is kifőzni, ehhez itt találunk videós segítséget. Ha nincs a videóban látható fémbetétünk, béleljük ki konyharuhával a lábas alját, nehogy megrepedjen a befőttesüveg a forró edénytől. Tegyük az üvegeket 10 percre a forró vízbe. Ha lekapcsoltuk a lángot, érdemes még 5 percig a meleg vízben hagyni az üvegeket, mielőtt kiszedjük őket. Hagyjuk őket teljesen kihűlni. Ha így hőkezeljük az almalevet, 12-18 hónapig is eláll.

Szűrt almalé - tűzhelyen

Ez a módszer annyiban különbözik az előzőtől, hogy több ideig éri hőkezelés az almát, így a gyümölcs többet veszít a vitamintartalmából, viszont gyorsabban elkészül.

almalé4

Mossunk meg alaposan 2,5 kiló almát, ha szükséges, áztassuk ecetes vízbe, mielőtt dolgozunk vele. Első lépésként vágjuk ki az alma megbarnult, esetleg rohadt részeit, majd a magházát. Vágjuk le a magházról a szárat és a véget, arra nem lesz szükségünk, a magházat viszont dobjuk a lábasba, mert rengeteg íz van benne. A gyümölcsöt nem szükséges megpucolni, a héjára is szükségünk lesz. Vágjuk az almát nagyobb darabokra, dobjuk a magház mellé. Öntsük fel annyi vízzel az almákat, amennyi félig ellepi őket, nagyjából 1,25 literrel. Fedjük le a lábast. Alacsony lángon főzzük az almát, míg teljesen meg nem puhul a gyümölcs, levet nem enged, kb. 25-30 percig. Ha megpuhult, húzzuk le a tűzről, majd egy finom lyukú szitán vagy pamuton, textilpelenkán szűrjük át. Ne nagyon nyomkodjuk, mert akkor a rost is átmehet, az a legjobb, ha a szövetbe öntjük, egy tál fölé tesszük, majd pár óráig hagyjuk, hogy magától lecsöpögjön.

A kész almalevet a feljebb leírt módszerrel is el lehet tenni, de le is lehet fagyasztani.

Rostos almalé

Bár sűrűbb lesz, mint az előző két módszerrel készült almalé, mégis az egyik legjobb választás, legalábbis vitamin szempontjából biztosan. Egy turmixgépre és szintén valamilyen szövetre, textilpelenkára lesz szükségünk ehhez a módszerhez.

almalé

Az előzőekhez hasonlóan mossuk meg az almát, szedjük ki a magházát - erre most nem lesz szükség -, megpucolni viszont most sem kell. Vágjuk nagyobb darabokra, majd dobjuk a turmixgépbe. Ha elég ideig dolgoztatjuk a gépet, krémes, egynemű almapép lesz a végeredmény. Töltsük az almát az anyagdarabba, majd helyezzük egy tál fölé. Az előzőektől eltérően nyugodtan nyomkodjuk meg, facsarjuk ki a levet az almából. Addig préseljük a levet a gyümölcsből, míg a végén egy kis adag, száraz püré marad csak a ruhában. 5 kiló almából nagyjából 1,5 liter almalé lesz, mivel plusz víz nem kerül hozzá, jóval sűrűbb, de intenzívebb ízű is lesz az előzőeknél. A hűtőben 5 napig áll el, de le is fagyaszthatjuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük