Így lesz szuper ropogós a bacon: akár sütőben is készítheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az aranybarnára sült bacon fenséges étek, melyet jólesik a reggeli rántotta mellé elfalatozni. A finomság apróra vágva salátákba és tésztás ételekbe is kerülhet, de krémleves tetején is megállja a helyét. Az elkészítése azonban nem egyszerű.
A sült bacont hagyományosan serpenyőben szokás sütni a saját zsírján, esetleg egy kis pluszzsiradék hozzáadásával. A művelet nehézségei közé tartozik, hogy míg elkészül, a szalonnából kifröcsögő zsír bőven okozhat kellemetlenséget.
A kedvelt csemege a sertés hasából, hátából vagy oldalából készül. A boltban bő választékban található meg. Hazaviheted egészben vagy vékonyra szeletelve, főzve, nyersen, vagy épp füstölve, hogy aztán kedvedre elfogyaszd.
A pirosra sült bacon akkor az igazi, ha jó ropogósra sül. Az elkészült szalonnát akár még a kezedben is meg tudod fogni, így könnyedén elropogtathatod, vagy apró kockákra vághatod. Persze mindenki máshogy szereti, van, akinek akkor az igazi, ha kicsit zsírosabb, lágyabb a textúrája.
A ropogós bacon elkészítésére több lehetőséged is van. Maradhatsz a serpenyős módszernél, de kipróbálhatsz más technológiákat is, melyek hozzák a várt ropogós élményt, méghozzá kellemetlenségek nélkül. Told sütőbe vagy mikróba, úgy nem fog fröcsögni a zsír. Az elkészült bacont kínáld tojás mellé, vagy dobd fel vele a sajtos tésztát, szendvicset, házi burgert.
Serpenyőben
Az amerikai konyhatündérek specialitása a ropogós bacon. A finomság hagyományosan serpenyőben készül. A serpenyős készítés igényel némi szakértelmet. Ilyenkor sokat számít, milyen hőmérsékleten pirul a szalonna. A bacont fektesd száraz serpenyőbe, majd közepes láng felett kezdd el sütni, időnként mozgasd meg a szeleteket, így egyenletesen éri a hő. Hogy ropogós legyen a bacon, a zsírt ki kell belőle sütnöd. A sütésnél figyelj, ne égjen oda a szalonna. A serpenyőben maradt zsírt tedd félre, sütés és főzés során hasznát veheted, de simán, kenyérrel tunkolva is elfogyaszthatod.
Sütőben
Próbáltad már sütőbe tolva ropogósra sütni a bacont? Nem ördögtől való a módszer, sőt. Így meglesz a várt textúra, ropogni fog a szalonna, és a kifröcsögő zsírtól sem kell szenvedned. A menet nagyon egyszerű. Először is a sütőt melegítsd elő 150-160 fokra. Utána keress egy tepsit, a belsejébe vagy a hátoldalára teríts sütőpapírt. A papírra sorakoztasd rá a szeleteket, ügyelve, hogy legyen köztük egy kis távolság. A bacon tetejére simíts sütőpapírt, majd nehezékként egy másik tepsit is fektess a szalonnára. Így helyezd sütőbe a szalonnát 15-20 percre.
Mikró
Ha gyors reggelire vágysz, akkor tökéletes megoldás mikróba dobni, persze nem mindegy, hogyan. Előfordul, hogy a gyors megoldás reményében valaki csomagolással együtt teszi a masinába. Így főni fog, lágy lesz, nagyon távol áll a ropogóstól. Ettől függetlenül el lehet készíteni mikróban is ropogósra, csupán néhány dologra kell figyelni. Vegyél elő egy tányért, melyre helyezz sütőpapírt, tegyél rá 4-5 szelet szalonnát, majd a tetejére is igazíts sütőpapírt. A sütőpapír célja, hogy a kisült, kifröccsent zsiradékot felszívja. A mikrót állítsd a legmagasabb fokozatra, 2-3 percre indítsd el.
Fotók: Getty Images