A csokoládéolvasztás alapszabályai - Így biztosan nem fog kicsapódni a kakaóvaj

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Amikor egy süteményhez csokoládét kell olvasztani, egyáltalán nem mindegy, hogyan végezzük el ezt az egyszerűnek tűnő műveletet. Tűzhelyen, lángon? Mikróban? Egyik sem ideális megoldás.

Kezdjük a miérttel. Ha a csokoládé a lángon vagy a mikróban melegítve hirtelen felforrósodik és túlhevül, hajlamos rá, hogy az állaga kellemetlen, ragacsos, nyúlós legyen, keverhetetlen és használhatatlan lesz. Ebben az esetben képtelenek leszünk arra, hogy egyenletesen elkeverjük a sütemény többi alapanyagával.

Külön problémát jelent, hogy a túl forró csokoládéhoz nem tudjuk hozzáadni a tojást, mert összerántaná őket egyetlen másodperc alatt, és sütemény helyett csokoládés rántotta lenne belőle. Márpedig csokit olvasztani kell a brownie-hoz, a trüffelekhez, a tortákhoz, de egy sima muffinhoz is.

Lassú olvadás

De mit tegyek, ha fogalmam sincs, miért írja a recept, hogy gőz felett kell megolvasztanom a csokoládét? A gőz azért hasznos dolog, mert nagyon lassan, fokozatosan melegíti fel a csokoládét - azonban közben sok mindenre figyelni kell.

Így néz ki a folyamat lépésről lépésre

  • Keresek egy kis lábost és egy olyan, lehetőleg fémből készült edényt, amit rá tudok tenni a tetejére anélkül, hogy billegne és a vízbe lógna a feneke.
  • Ha ilyen tál nincs a háztartásban, akkor sem kell pánikba esni. Elég egy szűrő, ezt kell a lábosra helyezni, majd beletenni a csokoládés tányért.
  • A vizet - elég néhány ujjnyi - felforralom, de nem nagy lángon, elég, ha halkan zümmögve forr.
  • A csokoládét egészen apró darabokra vágom. Ehhez lehet azt a szuper feszültséglevezető módszert is alkalmazni, amikor a tábla csokoládét a fóliába csomagoljuk, majd nagy erővel többször a pulthoz csapjuk, míg darabokra nem törik. Nyugodtabb alkatok használhatják az ujjaikat is vagy akár egy nagyobb kést.
  • Az apróra vágott csokoládét a tálba tesszük, majd a gőz fölé, és gyakran megkevergetve kivárjuk, míg teljesen felolvad. Ehhez a módszerhez nem lesz szükség segédeszközre, vajra vagy olajra - az egyenletesen olvadt állag eléréséhez elég a gőz. Meg persze jó minőségű csokoládé. Anélkül nem is érdemes elkezdeni.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük