Így modernizáltam a Nagyi csodálatos almás pitéjét: gyors és cukormentes verzió

almas pite - cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az almás pite olyan alapsütemény, ami nélkül nem lehet élni: a klasszikus recept a legjobb, de itt-ott érdemes megújítani, hogy gyorsabb és egészségesebb legyen.

A nagymamánál töltött hétvégékben nemcsak az volt a jó, hogy azt csináltunk, amit akartunk, hanem hogy reggelire, ebédre, sőt, akár vacsorára is ehettünk almás pitét banánturmixszal.

A Nagyi almás pitéje lassan és sok lépcsőben készül, ha egyszer nagymama leszek és más dolgom sem lesz, mint sütni, valószínűleg én is rászánom azt az időt a töltelék előfőzésére, kihűtésére, de mostanában inkább a gyorsított megoldásoknak élek.

A töltelék előfőzése rengeteg időt vesz igénybe, főleg, mert ki is kell hűteni, így ezt a fázist vagy már előző nap érdemes megcsinálni, vagy jobb felgyorsítani a folyamatot.

Gyorsabban

A turbó verzió az amerikai pite hatására jött létre, az ugyanis egészen másképp készül, mint ahogy a Nagyi csinálta. Az almát nem reszelik, csak aprítják, így sokkal rusztikusabb lesz a végeredmény. A darabos állag még hangsúlyosabb azáltal, hogy az almát nem főzik meg, tehát nem lesz belőle krémes, egybefüggő, homogén massza, hanem darabosabb marad, az almadarabok is harapnivalóak lesznek. 

almas pite felül - 1

Az amerikai trükk

Az egyetlen probléma a fölösleges nedvesség, ami a töltelék előfőzésekor elpárolog, itt viszont a sütemény sülése közben csapódik ki, így eláztathatja a tésztát. 

A klasszikus amerikai pitében ennek a balesetnek a kiküszöbölésére is van egy zseniális trükk: az étkezési keményítő. A megpucolt, meghámozott almát a keményítőbe kell forgatni, így a sülés közben kicsapódó almalé elkeveredik a keményítővel és azonnal be is sűrűsödik. Ez nemcsak azért jó, mert így nem áztatja el a tésztát, hanem azért is, mert egy sűrű krémes közeg képződik a máskülönben nem egészen megpuhuló almadarabok körül. 

Jól transzformálható diétássá is

Ebben a süteményben az is a jó, hogy remekül alakítható át diétás, szinte - vagy teljesen cukormentes verzióvá. Az omlós tészták jól bírják a teljes kiőrlésű lisztet, így van ez a piténél használt tejfölös, élesztős omlóssal is. Én ugyan eddig még csak a felét mertem lecserélni a megadott liszt mennyiségének, mert féltem, hogy nagyobb arányban már az íz is módosult volna. Ebben a felállásban még - a kissé sötétebb színt leszámítva - semmit nem lehet észrevenni. A cukor mennyisége pedig szerintem egészen minimálisra csökkenthető, vagy akár teljesen elhagyható attól függően, mennyire édes az alma, amit használunk - bár én kifejezetten szeretem, ha savanyú.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon