Hogyan süssük ki a fagyasztott halat, hogy ne essen szét a hőkezelés során?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bármennyire is szeretem a halat, a legtöbbször csak fagyasztva tudok hozzájutni. Persze még mindig jobb, mintha egyáltalán nem ennék, csak sajnos sokszor nem úgy sikerül a felolvasztása, mint ahogyan terveztem.
Magyarországon nagyon alacsony az egy főre eső halfogyasztás, olyannyira, hogy harmada az Európai Uniós átlagnak. Csak összehasonlításként: a magyarok fejenként 6, míg a többi európai országban fejenként 20 kilogramm halat esznek meg évente. Ez a szám karácsony környékén kicsit megugrik, de utána ismét visszaesik.
Pedig a hal nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, és most nem a gyorsfagyasztott halrudacskákra gondolok. A halban lévő omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak fontosak a központi idegrendszer, a máj és a szem működéséhez. A halnak nagyon magas az A-, B1- és D-vitamintartalma, ami az immunrendszerre is jó hatással van.
Na, de visszatérve a fagyasztott halra, a legnagyobb hiba, amit elkövettem, hogy nagyon gyorsan akartam kiolvasztani, a hal pedig sütés közben - kis túlzással -atomjaira hullott. Egyrészt nem is volt szép látvány, másrészt az íze is inkább nyúlós gumira emlékeztetett, és minél tovább sütöttem, csak szárazabb lett.
Fagyasztott hal felengedése
Elöljáróban annyit írnék, hogy csak a natúr halfilét kell kiengedni sütés előtt, a panírozottat rögtön lehet, sőt, kell sütni, ahogy a mélyhűtőből elővesszük.
A natúr fagyasztott halat úgy lehet a legtökéletesebben felengedni, ha a fogyasztás előtt 16 órával a hűtőszekrény zöldséges rekeszében vagy az alsó polcon tároljuk, és hagyjuk, hogy szépen lassan kiengedjen.
Igen ám, de mi van akkor, ha a kedves család este mégsem óhajt halat vacsorázni vagy ebédelni? A halat ugyanis tényleg nem lehet egy órával sem tovább tárolni, így mindenképpen meg kell sütni. Úgyhogy a másik módszer, ha a család nem tud egy nappal előre gondolkodni, hogy a mélyhűtőből kivett halat 20 fokos vízbe tesszük, hogy jól ellepje, és folyamatosan cserélve a vizet körülbelül 25 percig hagyjuk benne, hogy ez a hőmérsékletű víz felolvassza.
A vízből kivett halat tegyük egy konyhai papírtörlőre, majd sózzuk meg és burkoljuk bele a papírba. Ekkor a hal levet ereszt, így nem esik szét a serpenyőben. Természetesen mehet rá más fűszer is, de só mindenképpen legyen rajta. Ha jól felitattuk a nedvességet, már süthetjük is.
Fotó: Getty Images