Miért csodálatos dolog vaslábosban főzni?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Miután hosszan áradoztam az agyagedényemről, most egy még kényesebb és tulajdonképpen rendkívül kényelmetlen, mégis imádni való konyhai eszközömről fogok írni, amit talán még jobban szeretek.

Ő a vaslábasom. Aminek nagy hátránya, hogy iszonyatosan, de tényleg rettentően nehéz. Még nehezebb, mikor belekerül egy tizenkét adagos töltött káposzta. Emiatt nem csak a sütőbe betenni és onnan kivenni nem könnyű, de mosogatni is valódi kihívás. Meg aztán, rozsdásodik. De így, lassan tíz év együttélés után szépen apránként kitanultam a rigolyáit, és már sosem tudnék tőle megválni. Azt is megmondom, miért.

Felmelegszik, és meleg marad

Míg a sóletek, töltött káposzták és ezekhez hasonlós, húsos-zöldséges egytálételek egy sima lábosban itt-ott leégnek, máshol nem pirulnak meg, itt-ott megpuhulnak, de valahol kemények maradnak, ez egy vaslábossal soha elő nem fordulhat. Annyira egyenletesen vezeti a hőt, hogy mindig, minden, mindenütt egyszerre puhul meg. Ráadásul sütés után további fél napig melegen tartja az ételt, ami ideális, ha reggel készült el, de csak délben szeretnénk enni, vagy egy nagy társaságnak főztünk, ezért praktikus, ha sokáig meleg marad az étel.

vasla bos

A szög is megpuhul benne

A vaslábosban minden, de tényleg minden megpuhul, még a legreménytelenebb konc is. A titok a sugárzó képességében van: miután felforrósodott, minden irányból sugározza a meleget, mint egy nagy kályha. Szóval nem csak alulról kapja a hőt az étel, hanem minden irányból, ez lehet az oka annak is, hogy az ízek ennyire jól összeérnek benne, sokkal jobban, mint egy alumínium edényben. Ebben készült legutóbb ez a sólet és a karácsonyi töltött káposzta is, semmi másban nem lesz olyan jó, mint a vaslábosban.

Soha olyan ropogós kenyérhéj

A vaslábosban a kenyér is sokkal finomabb lesz, a héja pedig ezerszer ropogósabb, a színe sokkal mélyebb és szebb. Akár ezzel a recepttel is ki lehet próbálni, de fontos, hogy a lábost alaposan fel kell forrósítani az előmelegített sütőben, majd óvatosan, atombiztos kesztyűkkel kell beletenni a megkelt tésztát, gyorsan lefedni, és mehet vissza a sütőbe.

Olajban sütés

Kedvenc hobbiszakács íróm, Dragomán György a sült krumplit is ebben süti, és rengetegen kipróbálták már a receptet, nagy sikerekkel. A rántott húst is ebben süti, aminek ugyanaz a feljebb említett hosszú hőtartó hatás az oka. Az olajban sütésnél kifejezetten rosszul jön az olaj hőingadozó tulajdonsága.

A vaslábos ápolása

A vaslábost minden mosogatás után alaposan szárazra kell törölni papírtörlővel. Ha megszáradt, vékonyan be kell kenni olajjal, majd ha ez is megvan, akkor a felesleges olajat ugyancsak papírtörlővel óvatosan le kell itatni róla. Így biztosan nem fog ácsorgás közben berozsdásodni.

És a legfontosabb szabály: a vaslábost sose ejtsük se a lábunkra, se a csempére, se semmi másra, ami fontos nekünk vagy törékeny!

Ezt is szeretjük