3 környezetbarát házi tisztítószer, amitől ismét ragyogni fog a piszkos gáztűzhely

gtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gáztűzhely tisztasága nem csak a látvány miatt fontos, az alapvető higiéniára amúgy is ügyelni kell, így elkerülhető, hogy az egészségre káros baktériumok elszaporodjanak!

Azokban a háztartásokban, ahol rendszeresen főznek, ott bizony a gáztűzhely sem ússza meg az odaégett zsír- vagy a rászáradt ételfoltokat.

A tisztaság fél egészség. A legtöbben arra törekszenek, hogy otthonuk szép és makulátlan legyen. A rendszeretők különösen ügyelnek a fürdő és a konyha tisztaságára.

A konyha megfelelő higiéniája különösen fontos, hisz a helyiségben készülnek az elfogyasztott ételek. Ha csatatér uralkodik, nincs megfelelően rendben tartva, kellemes közeget teremtesz a baktériumok szaporodásának. A konyha legszennyezettebb pontjai és tárgyai közé sorolandó a mosogatószivacs, vágódeszka, konyharuha, dolgozópult, mosogató, lefolyó, hűtő, szemetes és a gáztűzhely.

A tiszta konyha látványa öröm a szemnek. A gáztűzhely az egyik legfontosabb masina a konyhában, melyre nagyon könnyen kifuthat a tej, kerülhet rá zsír vagy más ételfolt, amit ha nem takarítasz le azonnal, rászárad. Az odaégett, beszáradt foltokat pedig nem egyszerű feladat eltüntetni, de a legjobb fegyver a hideg zsíroldó.

Az erős szagú szer használata időigényes, szükség lesz hozzá fizikai erőre, mert hiába hatásos, erős sikálás nélkül nem fognak eltűnni a foltok. A szagát sokan nem bírják, ezért erős vegyszerek helyett inkább a környezetbarát módszerek mellett teszik le a voksukat. Ezek a megoldások is sikálással járnak, de sokkal kíméletesebbek. Nincs erős, kellemetlen szaguk, amitől az ember feje megfájdul.

Szódabikarbóna és citromlé

A szódabikarbóna a nagyik kedvence, igazi csodaszer, amely a ruhák fehérítésénél is hasznos. A citrom szintén alkalmazható takarításnál, jól tisztít, és az illata is kellemes. A páros a gáztűzhely felületéről remekül eltünteti az odaégett foltokat, és a tűzhely környékén a csempéről is feloldja a szennyeződéseket.

A leghatásosabban úgy használhatod, hogy bőkezűen rászórod a szódabikarbónát a foltokra, rajta hagyod 10-15 percig, majd citromot is csorgatsz rá, kicsit hagyod állni (pár perc), utána kezdődhet a súrolás.

gtct3

Ecet és szódabikarbóna

Az ősi páros szintén kíméletlenül bánik el a makacs szennyeződésekkel. Fontos, hogy a két szerből kikevert masszát 25-30 percig hagyd a zsíros felületen, csak utána kezdd el súrolni. A gáztűzhely rózsáit áztasd ecetes, szódabikarbónás vízbe (annyi víz, amennyi ellepi, 1 dl ecet, 3 ek. szódabikarbóna), hagyd ázni benne 25-30 percig, majd jöhet a súrolás. A sikálásnál meleg vízre, dörzsi szivacsra és mosogatószerre lesz szükséged.

gtct4

A ecet és a szódabikarbóna párost úgy is kipróbálhatod, hogy egy üres flakont félig megtöltesz langyos vízzel, majd ugyanannyi ecetet adsz hozzá. A szódabikarbónát szórd a piszkos felületre, utána az ecetes vizet permetezd rá, hagyd így néhány órát, akár egy éjszakát is maradhat. Aztán szivaccsal ess neki, pillanatok alatt ragyogni fog a tűzhely.

Almaecet és porcukor

Az almacet szintén univerzális szer. Érdemes egy üres flakont fele-fele arányban megtölteni langyos vízzel és almaecettel. Ez a szer már így is remek kis tisztítószer. Hogy még hatásosabb legyen, porcukorral vagy szódabikarbónával párosíthatod. Az almaecet és a porcukor párosa remekül működik, ha zsíroldásról van szó, dörzsi szivacs segítségével a legmakacsabb foltokkal is leszámol. A gáztűzhely egyik legkellemetlenebb tisztítási pontja a rács. Az almaecetes keverék a rácson is bevethető, könnyedén feloldja a rászáradt foltokat.

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images

Ezt is szeretjük