Így tisztítsd az elektromos grill- és melegszendvicssütőt: egyszerű, bevált módszert mutatunk

gstcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Érdemes jobb minőségű elektromos grillsütőre beruházni, amelyben melegszendvics és panini is sülhet, a sokoldalú sütő egy életre hű társad lesz, ha megfelelően vigyázol rá.

A kontakt grillsütőkbe könnyű beleszeretni, pácolt húsok, zöldségek, virslik és melegszendvicsek gyárthatók benne. A használatukkal csupán egy probléma van, hogy a melegszendvicsből kifolyt sajt vagy a húsok páca nyomot hagyhat a sütőn.

A zsíros, odaégett szennyeződések eltávolítása különösen nehéz, hisz külön fel van tüntetve, hogy mivel nem szabad tisztítani a sütőlapot. Gyakorlatilag semmivel. A sütő felületét nem érheti víz, tilos tisztítószerekkel súrolni, valamint nem szabad dörzsi szivaccsal vagy kés segítségével felkaparni a leragadt zsírt. Hát akkor mégis, hogy tartsa tisztán az ember a sütőjét? A csomagoláson írtak szerint a csodagép sosem koszolódik, ha mégis, bőven elég száraz papírtörlővel áttörölni a sütőlapot, de csak akkor, ha már kihűlt.

gstct5

A papírtörlővel végzett takarítás kisebb szennyeződéseknél hasznos, makacs zsírfoltokkal szemben azonban semmit nem ér. A koszos sütőlap látványától pedig csak mérgelődik az ember, hisz tudja, mivel nem szabad tisztítani és nem szeretne még nagyobb kárt tenni a grill- vagy melegszendvicssütőjében.

Egyszerűbb a megoldás, mint gondolnád!

Megoldás mindenre létezik, a kontakt sütőt is makulátlanul lehet tartani, nem számít, milyen csúnya zsírfolt éktelenkedik a sütőlapon. Nem lesz másra szükséged, csak egy kis tálkára vagy bögrére, amelybe vizet kell tölteni, és kenőecsetre, amit ezután csak a kontakt sütő tisztán tartására fogsz használni.

gstct1

Először ecsettel vidd fel a vizet a szennyezett területre, utána melegítsd fel a sütőt, 1-2 perc bőven elég lesz. Fogj egy rongyot vagy egy papírtörlőt, majd óvatosan töröld le a zsírfoltot. Legyen bármilyen makacs is, így könnyedén el lehet távolítani.

gstct4

Ecset helyett rongyot is használhatsz, a lényeg, hogy mindig óvatosan törölgesd a sütőlapot, mert forró lesz. Azt sem szabad elfejteni, hogy nem lehet erősen dörzsölni, de nem is lesz rá szükség, a felmelegített sütőlapról szinte leolvad a zsiradék fizikai erő kifejtése nélkül is. 

Cover fotó: Gettyimages / Fotók: Botos Claudia

Ezt is szeretjük