Így tisztítsd az elektromos grill- és melegszendvicssütőt: egyszerű, bevált módszert mutatunk
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Érdemes jobb minőségű elektromos grillsütőre beruházni, amelyben melegszendvics és panini is sülhet, a sokoldalú sütő egy életre hű társad lesz, ha megfelelően vigyázol rá.
A kontakt grillsütőkbe könnyű beleszeretni, pácolt húsok, zöldségek, virslik és melegszendvicsek gyárthatók benne. A használatukkal csupán egy probléma van, hogy a melegszendvicsből kifolyt sajt vagy a húsok páca nyomot hagyhat a sütőn.
A zsíros, odaégett szennyeződések eltávolítása különösen nehéz, hisz külön fel van tüntetve, hogy mivel nem szabad tisztítani a sütőlapot. Gyakorlatilag semmivel. A sütő felületét nem érheti víz, tilos tisztítószerekkel súrolni, valamint nem szabad dörzsi szivaccsal vagy kés segítségével felkaparni a leragadt zsírt. Hát akkor mégis, hogy tartsa tisztán az ember a sütőjét? A csomagoláson írtak szerint a csodagép sosem koszolódik, ha mégis, bőven elég száraz papírtörlővel áttörölni a sütőlapot, de csak akkor, ha már kihűlt.
A papírtörlővel végzett takarítás kisebb szennyeződéseknél hasznos, makacs zsírfoltokkal szemben azonban semmit nem ér. A koszos sütőlap látványától pedig csak mérgelődik az ember, hisz tudja, mivel nem szabad tisztítani és nem szeretne még nagyobb kárt tenni a grill- vagy melegszendvicssütőjében.
Egyszerűbb a megoldás, mint gondolnád!
Megoldás mindenre létezik, a kontakt sütőt is makulátlanul lehet tartani, nem számít, milyen csúnya zsírfolt éktelenkedik a sütőlapon. Nem lesz másra szükséged, csak egy kis tálkára vagy bögrére, amelybe vizet kell tölteni, és kenőecsetre, amit ezután csak a kontakt sütő tisztán tartására fogsz használni.
Először ecsettel vidd fel a vizet a szennyezett területre, utána melegítsd fel a sütőt, 1-2 perc bőven elég lesz. Fogj egy rongyot vagy egy papírtörlőt, majd óvatosan töröld le a zsírfoltot. Legyen bármilyen makacs is, így könnyedén el lehet távolítani.
Ecset helyett rongyot is használhatsz, a lényeg, hogy mindig óvatosan törölgesd a sütőlapot, mert forró lesz. Azt sem szabad elfejteni, hogy nem lehet erősen dörzsölni, de nem is lesz rá szükség, a felmelegített sütőlapról szinte leolvad a zsiradék fizikai erő kifejtése nélkül is.
Cover fotó: Gettyimages / Fotók: Botos Claudia