6 gyakori hiba, amivel felgyújthatod a sütőt: így nem lesz többé füst a konyhádban
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Noha a mai háztartási gépek már szinte elpusztíthatatlanok, azért még mindig képesek vagyunk kellemetlen meglepetéseket okozni magunknak. Ezúttal azt a 6 gyakori hibát vesszük górcső alá, amivel füstbe boríthatod a konyhádat.
Hiába vagy pro a konyhában, veled is előfordulhat az, hogy elfelejted lekapcsolni a tűzhelyet az olajos serpenyő alatt, vagy túl magas hőfokra kapcsolod a sütőt, és elég, amit éppen készítesz. Esetleg kifolyik a sütőbe valamilyen étel, és a másodperc töredéke alatt füstbe borítod vele a lakást.
A további balesetek elkerülése végett most a 6 leggyakrabban előforduló hibát mutatjuk be, hogy el tudd őket kerülni.
Túl közel a tűzhöz
Az egyik leggyakoribb hiba, ha nem veszed észre időben, hogy az éppen használt zsiradék – pl. étolaj – túl közel kerül a sütőben a hő forrásához. Az olaj ugyanis magas hőfokon lángra kaphat.
Ha ki szeretnéd ezt védeni, akkor a bőséges olajjal készülő ételeket, főleg a zöldségeket, arra a rácsára tedd a sütőnek, amely a legtávolabb esik a lángtól/hőforrástól. Amennyiben a láng a sütő aljában található, felülre tedd a rácsot, és fordítva.
Viaszpapír helyett sütőpapír
Hiszed vagy sem, de elég nagy a különbség e két papírtípus között. A viaszpapír/zsírpapír ugyanis nem hőálló, míg a sütőpapír igen. A hangsúly a viaszon van, az okát pedig minden bizonnyal nem szükséges megmagyarázni.
Ezt ugyanis, ha nagy hőhatásnak teszed ki hosszú időn át, a papír szinte biztos, hogy meg fog olvadni és könnyedén meggyullad. A viaszos papírt használd inkább arra, amire valóban alkalmas: sajtok becsomagolására és tapadásmentes felületek létrehozására.
Sütőtisztítás
A sütő gyakori tisztítása nemcsak esztétikai, de higiéniai okok miatt is fontos. A sütések után ugyanis a visszamaradt és ki nem takarított ételdarabkák meggyulladhatnak, de minimum megéghetnek, és emiatt füstbe borulhat a sütő. És minél nagyobb a hátrahagyott ételmaradék, annál rosszabb.
Képzeld el, hogy bagettet sütsz, és leesik belőle egy nagyobb darab. A sütőben kiszáradva még gyúlékonyabbá válik, és akár azonnal meg is gyulladhat. A sütőt tehát lehetőség szerint minden használat után ellenőrizd és tisztítsd meg az ételmaradékoktól.
Ne felejts el sütőlapot használni!
A leggyakoribb hibák egyike, ha elfelejtesz tepsit tenni a sütőbe. Például úgy sütsz mirelit pizzát, hogy nem teszel alá se tepsit, se sütőlapot, mert minek?
A rácsra rakott pite és pizza viszont pont azok az ételek, amelyek lecsepeghetnek a sütő aljára, és a rácsokon is végigfolyhatnak. Éppen ezért érdemes már magát az ételt is sütőlapra téve sütnöd, vagy legalább az alatta lévő rácsra tenni egy alufóliadarabot, hogy arra csepegjen a szaft és az olaj.
Rossz beállítások
Mindig győződj meg róla, hogy a receptet a megfelelő hőfokon készíted-e? Jó, ha tisztában vagy a sütőforma anyagával és méretével, hogy hány fokra kell előmelegíteni a sütőt, és mennyi ideig kell sütnöd az adott ételt.
Felügyelet nélkül soha
Magyarországon évente körülbelül 1000 konyhai tüzet regisztrálnak, ebből sok esetben halálos áldozatokkal járó baleseteket is.
Éppen ezért, hogy az anyagi károkat és a személyi sérüléseket elkerüld, sosem szabad felügyelet nélkül hagyni semmit, sem a tűzhelyen, sem a sütőben.
Mit tehetsz még, hogy elkerüld a konyhai tüzet?
• Jobb félni, mint megijedni, így érdemes tartanod a konyhában egy kis kézi poroltót is.
• Használj hőálló alátétet sütés és főzés közben, nehogy felgyújtsd a konyhapultot vagy a szekrényt!
• Sose engedd a gyerekeket vagy a háziállatokat sütés-főzés közben a konyhában kószálni, hiszen akár egy lábost is leverhetnek, vagy hozzáérve a forró sütőhöz, égési sérüléseket szerezhetnek.
• Ha kigyulladna a sütőben az olaj, sose vízzel oltsd el! Tegyél rá egy fedőt, és úgy fojtsd el a tüzet!
Mit tegyél, ha mégis kigyullad a sütő?
A legfontosabb dolog, amit sose felejts el, ha tűz üt ki a sütőben, hogy tartsd zárva az ajtót, kapcsold ki a sütőt, és tartsd szemmel a lángot. Ezzel megfékezheted a tüzet, hiszen a tűznek ugyebár oxigénre van szüksége az égéshez, és ha elvágod az oxigén-utánpótlás útját, te magad is el tudod fojtani a keletkező tüzet.
Miután a tűz kialudt, nyisd ki az összes ablakot, majd a sütő ajtaját is, hogy a füst távozhasson.
Ha azonban a tűz nem alszik ki, és már meghaladja a képességeidet annak elfojtása, vagy túlterjed a sütőn, azonnal hagyd el a lakást és hívd a tűzoltókat!
Tipp
Ha eléggé körültekintő szeretnél lenni, helyezz el a konyhában egy füstjelző készüléket, ami még azelőtt jelzi a bajt, hogy abból nagyobb tűz keletkezhetne.
Fotók: Getty Images