7 bevált házi praktika, hogy száműzd a hangyákat a konyhádból: természetes megoldásokat mutatunk

hcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Már érezni a tavaszi nap erejét, a szép időnek sokan örülnek, annak azonban már nem, hogy a jó idővel együtt hívatlan vendégek lephetik el a konyhákat a hangyák személyében.

A nagy, tavaszi konyhasuvickoláson sokan már túlestek, míg mások lélekben készülnek fel az ilyenkor szokásos nagytakarításra.

A tisztaság fél egészség, sokkal jobb rendezett környezetben élni. A makulátlan konyha pedig különösen fontos, hiszen ott készülnek azok a finomságok, amelyeket elfogyasztasz.

Ha nem ügyelsz a rendre, nem viszed le a szemetet, ételmaradék kerül a padlóra, esetleg rosszul lezárt élelmiszer marad kint, akkor bizony jönnek a hangyák. Hogy mindig rend legyen a konyhában, az esti vacsora után érdemes felsöpörni, hogy ne maradjon morzsa a padlón, a dolgozófelületeket és a gáztűzhelyet áttörölni, elmosogatni, gyakran felmosni a konyhát, ellenőrizni, hogy minden kint tartott élelmiszer jól le legyen zárva. Ám sajnos ezek ellenére is előfordulhat, hogy meglátogatnak a hangyák. Ilyenkor pedig fel kell készülni a harcra, hogy elűzd a betolakodókat.

hct4

Hogyan védekezz a hangyák ellen?

A legegyszerűbb megoldás valamilyen hangyairtószert beszerezni, sokan azonban különböző okok miatt nem szimpatizálnak ezekkel a szerekkel, így más fegyver után kell nézniük. Az egyik gyakori ok, ami miatt természetes megoldást keresnek, hogy a kiskedvenceik ne kerüljenek kapcsolatba ezekkel a szerekkel. Akik négylábú barátokkal osztják meg a fedelüket, tudják, hogy még a legtisztábban tartott konyhába is bejuthatnak a hangyák, kedvenc helyük pedig a kutyák, macskák etetőtálja lesz, különösen a száraz tápok vonzzák őket.

hct6

Kesztyűt fel, mutatjuk, milyen házi módszerekkel kergetheted el a konyhádból a hangyákat, olyan megoldásokat mutatunk, amelyek nem ideiglenesen, hanem végleg száműzik a kis betolakodókat.

Ecet

A filléres csodaszert takarítás céljából is érdemes kézbe venni, de még hangyák ellen is a segítségedre lesz. A kis betolakodók feromon-nyomot hagynak maguk után, amit más hangyák könnyen tudnak követni. Ezért, ha meglátod és lefújod őket, sokat nem érsz el vele, mert társaiknak ott marad az a bizonyos nyom, könnyedén követni tudják. A nyomok eltüntetésére az egyik legbiztosabb megoldás az ecet. Alaposan töröld át a hangyák által látogatott helyeket, hagyd, hogy az ecet megszáradjon, ne töröld le! A hangyák érzékenyek az ecet szagára, a lekezelt területekre nem fognak visszatérni.

hct3

Citrom

A citrom az ecethez hasonlóan nagyon sokoldalú, az ízesítés mellett takarításnál is hasznát lehet venni. A hangyák ellen is nagyon hasznos, de nem csak ők, például a csótányok sem szeretik, ezért ellenük is hasznos fegyver.

Hasonlóan kell használni, mint az ecetet, citromlével kell átmosni a hangyák által látogatott területet. A citromot felmosóvízbe is érdemes beletenni, ragyogni fog tőle a padló, megszünteti a hangyainváziót és még kellemes illat is lesz tőle. A citromhéjat is érdemes felhasználni, a sarkokba helyezni, ezzel is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a hangyák ne térjenek vissza. Citrom helyett naranccsal is kipróbálható.

hct1

Cukor

A hangyák szeretik a cukrot, kiszimatolják és ellepik a süteményeket, cukorral dúsított élelmiszereket. Ezt fegyverként is fel lehet használni, 3 rész cukrot 1 rész bóraxszal kell összekeverni, ami nagyon hasznos a rovarok elleni védekezésben. A szert addig kell keverni, amíg krémes állagú lesz, ezért szükség szerint apránként vizet is adagolj hozzá, majd mehet is egy műanyag dobozba és tedd a hangyák útjába.

A is hihetetlenül sokoldalú, a hangyák vonulási útjára szokás szórni, így többé nem fognak megjelenni. Só helyett sütőporral és szódabikarbónával is kipróbálható.

hct5

Liszt

Finom- és a kukoricaliszt is használható hangyák ellen. Szórd a hangyák által látogatott helyekre, ugyanis számukra a liszt mérgező.

Fűszerek

Az erős aromájú fűszerek is remek hangyairtók, a fekete bors, cayenne, babérlevél és a fahéj a leghatékonyabbak. A hangyák nem bírják az erős illatukat, így ha az útvonalukra, ajtók, ablakok réseibe szórsz belőlük, nem fognak többé visszatérni.

Friss fűszernövények is bevethetőek

Ki ne szeretné a friss, cserépben nevelt fűszernövényeket, amelyek gyönyörűek, kellemes az illatuk és még az ételek is finomabbak lesznek tőlük? A hangyák kifejezetten utálják őket, a kakukkfű, citromfű, menta aromája megzavarja őket, ezért biztos, hogy elkerülik a konyhát.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon