Te is sót teszel az étel-, italfoltokra? Ne csodálkozz, ha nem működik

takarítás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár rengeteg praktika létezik, nem biztos, hogy mindegyik minden helyzetben működik.

Léteznek olyan takarítási tippek és trükkök, amelyeket "már a nagymamák is használtak", így elvileg nincs okod kételkedni bennük, hogy működnek. Aztán amikor kipróbálod, rájössz, hogy némelyik egyáltalán nem váltja be a hozzáfűzött reményeket. Ezeket a praktikákat érdemes elfelejtened és helyettük mást alkalmaznod. 

Persze léteznek tényleg működő módszerek, ilyen az ecettel tisztítás, de ha például utána samponnal próbálod zsírtalanítani a felületet, akkor az csak csíkossá teszi az amúgy szépen letisztított felületet. A vízkövet például ezekkel a természetes módszerekkel biztosan megszüntetheted.

Vannak praktikák, amelyek viszont ma már nem biztos, hogy ugyanúgy beválnak, mint régen, lehet, hogy a felületek változtak meg vagy a tisztításhoz használt anyagok, a lényeg az, hogy ma már érdemes ezeket fenntartásokkal kezelni. 

felmosás belső

Az újságpapír csíkmentesen tisztítja az üveget

Bár régen a legtöbben újságpapírral tisztították az üvegfelületeket, amely tényleg csíkmentes fényt hagyott maga után, sajnos ezek az idők megváltoztak. A mai újságok sokkal vékonyabbak, gyorsabban szétmállnak és pépes csomókat hagynak az ablaküvegen. Használj helyette mikroszálas kendőt.

ablakpucolás álló

A teafilter szagtalanítja a büdös cipőket

Bár a kiszáradt teafilterek beszívják a cipők kellemetlen szagát, ez mégsem a leghatékonyabb megoldás. Használj inkább szódabikarbónát, szuper szagtalanító. Kicsit extra megoldás, de ha egy jól zárható zacskóban beteszed néhány órára a fagyasztóba a cipőt, az is megszünteti a nem kívánt szagokat. 

büdös cipő álló

A só eltünteti a foltokat

Biztos neked is mondták már, hogyha például kiömlik a vörösbor, azonnal szórj rá sót. Pedig ha a foltokra sót szórsz, nem biztos, hogy kiszedi, sőt, lehet, hogy rosszabb lesz. A sózással sokszor inkább csak azt éred el, hogy még jobban beleköt a folt az anyagba. Ehelyett ügyelj arra, hogy a foltokat mindig a lehető leggyorsabban kezdd el tisztítani. Először töröld le, hogy a lehető legtöbb festőanyagot eltávolítsd, majd önts rá hideg vizet. Ha a folt még nedves, a tej is működik, öntsd rá és hagyd ázni, a folt egy órán belül eltűnik. A citrommal is megpróbálkozhatsz, hisz az is eltávolít bizonyos foltokat. 

só borfolt belső

A mop felmosók több piszkot törölnek fel

Vannak, akik az úgynevezett mop felmosót tartják a leghatékonyabb felmosófajtának, de ez sajnos nem egészen így van. Ugyan ezeknek a felmosóknak nagy a nedvszívóképességük és szuperül szívják fel a vizet, de a szennyeződéseket nem távolítják el ilyen jól. Ha nemcsak a nedvességet, hanem a piszkot is szeretnéd hatékonyan felszedni a padlóról, akkor használj mikroszálas tisztítópárnával rendelkező felmosót.

mop belső

Ha ecetet locsolsz a vágódeszkára, nem fogsz könnyezni hagymapucolás közben

Jó lett volna, ha ez tényleg működik, mert talán nincs olyan ember, aki ne utálná a hagymapucolást. Sajnos hiába locsolsz ecetet a deszkára, a hagyma ugyanúgy csípni fog. A vágódeszkát egyébként így tudod hatékonyan tisztítani. Azért ne csüggedj, léteznek praktikák könnymentes hagymapucolásra - próbáld ki ezeket a trükköket

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük