Így használd a kést helyesen: ismert vágási technikákat is mutatunk

Vagas c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kés helyes használatát nem nagy ördöngösség elsajátítani: mindössze gyakorlatra és néhány megfontolandó szempontra lesz hozzá szükséged.

Biztosan te is hallottál már történeteket, amelyekben a séftanoncok több száz órát töltenek a hagyma felszeletelésének gyakorlásával. 

Csak kevesen vannak, akik ilyen mélységekig hajlandóak elmenni azért, hogy a legjobbak legyenek, és átlagos szemmel túlzásnak is tűnhet, azonban a példa mindenképpen jól szemlélteti, hogy a konyhakés magabiztos és helyes használatához rengeteg gyakorlás szükséges.

A magabiztossággal a legtöbbünknek talán nincsen problémája, azonban ahhoz, hogy biztonságos legyen a főzés, és a kedvenc késünk is megtartsa az élét, érdemes szem előtt tartani néhány tanácsot.

Vagas altalanos

A stabil vágódeszka fél siker

A biztonságos késhasználat a vágódeszka biztosításánál kezdődik. Győződj meg róla, hogy gyengébb nyomásra nem csúszik el az asztalon vagy a konyhapulton. Ha nem teljesen stabil, akkor helyezz alá nedves konyharuhát vagy papírtörlőt, esetleg csúszásgátlós szilikonlapot.

Ma már elérhetők olyan vágódeszkák, amelyeket szilikonnal szegélyeznek, így garantáltan a helyükön maradnak még intenzívebb igénybevétel esetén is. Nem mellesleg pedig hangtompítóként is funkcionálnak.

Vagas vagodeszka

Hogyan fogd a kést?

A kést semmi esetre se tartsd a mutatóujjaddal a fokán. Ez azt eredményezheti, hogy az ujjad lecsúszik, és meg is vághatod magad, ugyanakkor ezzel a módszerrel nem is tudsz elegendő erőt kifejteni. A markolatot a pengétől nagyon távoli részén se fogd, mert így szintén nem lesz a mozdulatban erő, és még instabillá is válhat. 

A helyes tartáshoz helyezd a hüvelyk- és mutatóujjadat a penge két oldalára, közel a markolathoz, a középső, a gyűrűs és kisujjadat pedig csavard a markolatra, a kézvédő mögé. És bár elsőre kényelmetlennek tűnhet, ezzel a tartással tudod a legjobban irányítani a kést.

Vagas kestartas

A vágás iránya

A vágó vagy szeletelő mozdulat soha ne legyen egyszerűen függőleges irányú. Előbb a kés hegyét támaszd a deszkára, majd az élét határozottan gördítsd át az alapanyagon, amit szeletelni akarsz. Közben pedig finoman told előre a kést. Ezzel a mozdulattal a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt felapríthatod. 

Az ujjak tartása

Soha ne tartsd egyenesen, vagy a penge irányába az ujjaidat, mert könnyen megvághatod magad. A legjobb, ha az ujjbegyek lefele, enyhén visszahajlítva állnak, így ha a kés hozzá is ér a kezedhez, az ujjperceid blokkolni fogják, és biztonságosan tudsz haladni a darabolással vagy szeleteléssel. Az ujjperceiddel ugyanakkor támasztani és irányítani is tudod a kést, így még a hatékonyságodat is fokozhatod.

Vagas ujjtartas

Vágási technikák

A legtöbb zöldség vagy gyümölcs esetében vannak jól bevált darabolási módszerek, amelyek megkönnyítik az előkészítési folyamatokat. Nézzük a legelterjedtebbeket!

Julienne

Keményebb alapanyagok felcsíkozására alkalmas módszer, leggyakrabban sárgarépához használják. A lényege, hogy szabályos, kb. 5 cm hosszú, és 3-4 mm széles hasábokat vágnak. Így egy nem szokványos, esztétikus látványt nyújtó formavilág lesz az eredmény.

Vagas julienne

Sifonád

A sifonád (chiffonade) technikát leveles zöldségek, fűszernövények különlegesebb vágásához alkalmazzák. Ilyenkor a leveleket feltekerik (akár többet is egymásra helyezve), hogy úgy nézzen ki, mint egy rolád, és tetszőleges méretűre felcsíkozzák.

A végeredmény pedig egy szabálytalan csíkokból álló, random, de mutatós halom lesz.  A módszer neve is ezt jelenti: “rongyokból készült”.

Vagas chiffonade sifonad

Kockázás

Főként a hagyma esetében használatos. Ilyenkor a zöldséget elfelezik, hosszanti irányban (a szárától indulva) bevagdossák, és ezekkel a vágásokkal merőlegesen haladva kisebb-nagyobb kockákra darabolják.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük