![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
7 szabály, amit érdemes betartani, hogy a konyhakés örökké éles maradjon
![kés cover](https://kep.index.hu/1/0/3199/31999/319995/31999577_2454723_6b969b779f7b0a164836265ec19cf6c8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha szerzel egy szép, erős, éles pengéjű kést, másra már nincs is nagyon szükséged a konyhában. Na, de mit tegyél, hogy éles is maradjon?
Jó kést találni nehéz, ha viszont végre megvan, nagyon könnyű elrontani. A Serious Eats segítségével összeszedtük, mire kell figyelni, hogy ne legyen tompa idő előtt az a szuper szakácskés, amire annyit gyűjtögettél.
Ne tedd a fiókba
A kés nem az evőeszköztartóba való: nemcsak azért, mert így könnyen összevághatod az ujjaidat keresgélés közben, hanem mert szörnyen rosszat tesz a kés élének, ahogy más tárgyakkal érintkezik, ütközik. Sokkal jobbak a fa késtartók erre a célra. Ugyanezen okból kifolyólag nem jó, ha a mosogatóba dobva hagyod, majd mellédobálsz más edényeket: a súrlódás kárt okoz.
Ne tedd a mosogatógépbe
Ahogy már erről korábban írtunk, kést vagy bármi mást, ami éles, például aprítógép pengéjét sem szabad a mosogatógépben tisztítani, mert az erős, maró mosogatószerek az éleknek sem tesznek jót. A víznyomás pedig biztosan mozgatja ide-oda a kést, ami megint csak súrlódást okoz.
![kés2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3771/37718/377189/37718903_b87a0b840867c47c4f3ce2883cf3b55a_wm.jpg)
Ne hagyd nedvesen
A nedvesség nem tesz jót a fémnek, ahogy az sem, ha a szárítón más edényekkel találkozik és súrlódik. Sokkal jobb, ha kézi mosogatást követően azonnal eltörölgeted és a helyére teszed.
Üveg, kő: soha
Ne vágj soha üveg- vagy kődeszkán, tányéron, tálon semmit - nem csak a hang szörnyű, amit a kés és a kő találkozása kiad, de tönkre is teszi. Csak fa- vagy műanyag deszkát használj a séfkéshez.
![kés](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3771/37718/377189/37718933_2cf4dd850bff280a621626abcb2b5af2_wm.jpg)
Ne kaparj vele
Teljesen kézenfekvő a feldarabolt zöldséget a kés élének segítségével a deszkáról a tálba vagy a lábosba kapargatni, de ahogy a deszkával érintkezik a kés éle, úgy roncsolódik, ezért jobb, ha a kezedet vagy más eszközt használsz erre a célra.
Az ördögi kör
Ha a kést használod, egy természetes folyamat során életlenedik, ezért kell nagyon gyakran élezni egy kő vagy egy élező segítségével. Sok késes, ollós vállal késélezést, hozzájuk is érdemes elvinni a késeket időről időre. Ha életlenül szeletelsz vele, még tompább lesz, mivel nagyobb erőt fogsz ráhelyezni, ami tovább ront a helyzeten. Ráadásul az ujjadat is nagyobb eséllyel vágod el vele.
Nem rendeltetésszerű használat
Mindenkivel előfordul, hogy egy eszközt nem úgy használ, ahogy kéne: késsel csavaroz, zsinórt darabol vagy befőttesüveget nyit. Inkább ne, különösen, ha kedves neked az a kés. Csak szeletelésre és darabolásra használd, arra való.
Fotók: Getty Images