7 szabály, amit érdemes betartani, hogy a konyhakés örökké éles maradjon

kés cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szerzel egy szép, erős, éles pengéjű kést, másra már nincs is nagyon szükséged a konyhában. Na, de mit tegyél, hogy éles is maradjon?

Jó kést találni nehéz, ha viszont végre megvan, nagyon könnyű elrontani. A Serious Eats segítségével összeszedtük, mire kell figyelni, hogy ne legyen tompa idő előtt az a szuper szakácskés, amire annyit gyűjtögettél.

Ne tedd a fiókba

A kés nem az evőeszköztartóba való: nemcsak azért, mert így könnyen összevághatod az ujjaidat keresgélés közben, hanem mert szörnyen rosszat tesz a kés élének, ahogy más tárgyakkal érintkezik, ütközik. Sokkal jobbak a fa késtartók erre a célra. Ugyanezen okból kifolyólag nem jó, ha a mosogatóba dobva hagyod, majd mellédobálsz más edényeket: a súrlódás kárt okoz. 

Ne tedd a mosogatógépbe

Ahogy már erről korábban írtunk, kést vagy bármi mást, ami éles, például aprítógép pengéjét sem szabad a mosogatógépben tisztítani, mert az erős, maró mosogatószerek az éleknek sem tesznek jót. A víznyomás pedig biztosan mozgatja ide-oda a kést, ami megint csak súrlódást okoz.

kés2

Ne hagyd nedvesen

A nedvesség nem tesz jót a fémnek, ahogy az sem, ha a szárítón más edényekkel találkozik és súrlódik. Sokkal jobb, ha kézi mosogatást követően azonnal eltörölgeted és a helyére teszed.

Üveg, kő: soha

Ne vágj soha üveg- vagy kődeszkán, tányéron, tálon semmit - nem csak a hang szörnyű, amit a kés és a kő találkozása kiad, de tönkre is teszi. Csak fa- vagy műanyag deszkát használj a séfkéshez. 

kés

Ne kaparj vele

Teljesen kézenfekvő a feldarabolt zöldséget a kés élének segítségével a deszkáról a tálba vagy a lábosba kapargatni, de ahogy a deszkával érintkezik a kés éle, úgy roncsolódik, ezért jobb, ha a kezedet vagy más eszközt használsz erre a célra. 

Az ördögi kör

Ha a kést használod, egy természetes folyamat során életlenedik, ezért kell nagyon gyakran élezni egy kő vagy egy élező segítségével. Sok késes, ollós vállal késélezést, hozzájuk is érdemes elvinni a késeket időről időre. Ha életlenül szeletelsz vele, még tompább lesz, mivel nagyobb erőt fogsz ráhelyezni, ami tovább ront a helyzeten. Ráadásul az ujjadat is nagyobb eséllyel vágod el vele.

kés szöveg

Nem rendeltetésszerű használat

Mindenkivel előfordul, hogy egy eszközt nem úgy használ, ahogy kéne: késsel csavaroz, zsinórt darabol vagy befőttesüveget nyit. Inkább ne, különösen, ha kedves neked az a kés. Csak szeletelésre és darabolásra használd, arra való.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük