4 dolog, ami tönkreteszi a konyhai kés élét: a tárolása is számít

kcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A séfek és a főzni szeretők legjobb barátja egy jó kés, hű társ a konyhában, amelynek a beszerzésénél több szempontot is figyelembe kell venni, egy azonban biztos, nem érdemes az olcsó, silány minőségűre beruházni.

Mivel az igazán jó kés hosszú életű, ez az a konyhai eszköz, amin tényleg nem érdemes spórolni. A késre vigyázni kell, a helyes használat mellett megfelelően kell ápolni és tárolni, de meglátod, meghálálja majd a gondoskodást.

Ha sikerült rátalálnod a tökéletes késre (késekre), mutatjuk, mire figyelj, hogy sokáig élesen pörögjön a kezed alatt. 

kct3

Arra használd, amire való!

Rengetegféle kés van, többfélét érdemes vásárolni, hiszen mást használsz a kenyér vajazásához, a zöldségek pucolásához, szeleteléshez, sajtvágásra, húsfilézésre. Fontos, hogy mindegyik kést arra használd, amire való, különben csorbulhat az élük. Ne csak arra figyelj, hogy a filézőkéseddel ne szeletelj sajtot, de ne próbálj vele konzervet felnyitni sem, amellett, hogy balesetveszélyes, a kést is tönkre teszed vele, maradj mindig a rendeltetésszerű használatuknál!

kct2

Fontos a megfelelő tárolás

Sok háztartásban a kés a fiókban végzi, azonban ezzel az a probléma, hogyha túlzsúfolt tárolóba teszed, ahol súrlódnak az evőeszközök, akkor könnyen veszíthet az éléből. A legjobb, ha késtartóban tárolod a pengéket, vagy a konyhád falára mágnescsíkot szereltetsz és azon tartod a késeket.

kct5

Mosogatás csak kézzel!

Ne csupasz kézzel, mosogatószivaccsal, óvatosan mosd el a kést, vigyázva, nehogy megvágd a tenyered vagy az ujjaidat a pengével. Bár napjainkban a mosogatógép fontos szerepet tölt be a háztartásokban, valóban hasznos masina, de nem a kések számára találták ki. Talán hihetetlennek tűnik, de a mosogatógépben használt tabletta erős csiszoló hatással van a pengére, már egy használat után érezni lehet majd a kés élén a csorbulást.

kct6

Nem csak a mosogatásra kell odafigyelni, miután elmostad a pengét, azonnal töröld szárazra, nem szabad a csöpögtetőben hagyni vizesen.

Figyelj, min használod

Bármit is vágnál, vágódeszka kerüljön alá. Gyakran hallani, hogy a fából készült vágódeszka a legjobb választás, ám a fa nem barátja a kés élének, érdemes inkább műanyagot használni. Bármelyik vágóalátét mellett is teszed le a voksodat, arra ügyelj, hogy a deszkán nyomot hagyott vágásokat ne piszkáld a késsel. A felvágott zöldségeket soha ne kapard a késsel a salátástálba, mert ezzel is az éle ellen dolgozol.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon